Wykonanie
Witam, sporo czasu mnie tu nie było. Jednak wracam z kilkoma przepisami. Na początek kopytka. Jedno z moich ulubionych mącznych dań, zaraz po pierogach. Szybkie i proste w przygotowaniu jeśli ma się już
ziemniaki z obiadu dnia poprzedniego :) Niestety nie podam ilości składników, bo robiłam na oko, ale myślę, że każdy z Was umie robić zwykłe kopytka. Te z
mąki pełnoziarnistej robi się szybciej (wyrabia ciasto).
Składniki na kopytka:
Ziemniaki- około 6 dużych
ziemniakówMąka pełnoziarnista- około 1 szklanka1
jajkoSkładniki na sos z dodatkami:1/2 puszki
fasoli czerwonej2
cebule6 dużych
pieczarek3 łyżki
oliwy z oliwek1/2 puszki
pomidorów krojonych (wraz z sosem) lub
woda +
koncentrat pomidorowypieprz ziołowysólzioła prowansalskieUgnieść ciasto, wykroić kopytka i ugotować. Na
oliwie podsmażyć
cebulę (można podlać trochę
wodą i dać na największy gaz) dodać
pieczarki pokrojone w kotwice, kiedy zmienią kolor dodać
fasolę (której nie odsączamy), przyprawić. Na koniec dodać
pomidory (z sosem) i chwilę podsmażać. Gotowym sosem polać kopytka