Wykonanie
Aromatyczna zupa z pieczonej dyni,
kolendry,
kminu rzymskiego i
chińskiej przyprawy 5 smakówWłaśnie zrobiłam jedną z najlepszych zup w moim życiu! Jest cudna! Aromatyczna, rozgrzewająca i pełna smaku. Poprostu rewecacja!
Przyprawa 5 smaków to bardzo popularny specjał w kuchni azjatyckiej. Wikipedia pisze, że
Przyprawa pięciu smaków ( j.
chiński: 五香粉) to mieszanina pięciu przypraw mająca w założeniu odpowiadać pięciu podstawowym smakom: słodkiemu, kwaśnemu, gorzkiemu, ostremu i słonemu. Istnieje wiele odmian tej mieszanki, najczęstsze składniki obejmują
anyż gwieździsty,
goździki,
cynamon,
pieprz syczuański i mielone nasiona
kozieradki.Ja użyłam
przyprawy 5 smaków Kamis i dodałam jeszcze
kolendrę,
kmin rzymski i
pieprz cayenne.
Przyprawy idealnie połączyły się z
dynią, dając kremowy, pikantny i niasamowicie pachnący efekt - jestem nim zachwycona. Mimo, że jest
pora śniadaniowa to nie powstrzymałam się i zamiast spróbować zjadłam całą porcję. Sama zupa jest banalnie prosta do wykonania i nie wymaga prawie w ogóle wysiłku, jedynie trochę cierpliwości. Dodam, że jest skarbnicą błonnika, zdrowych kwasów tłuszczowych, pełnej gamy witamin i minerałów. Dla mnie zupa ideał! Gorąco polecam!
Na 1 , 5 l zupy (6-8 porcji) przygotuj:1
dynię hokkaido,1 litr
bulionu,1/2 małej łyżki
przyprawy 5 smaków,1 małą łyżkę ziaren
kolendry,1/2 małej łyżki
kminu rzymskiego,1/4 małej łyżki
pieprzu cayenne,1/4 małej łyżki świeżo zmielonego
czarnego pieprzu,2 łyżki
oliwy z oliwek.
Dynię przetnij na pół, wyrzuć pestki ze środka, następnie piecz ją w piekarniku przez godzinę w 180 stopniach. Po ostudzeniu pokrój w grubą kostkę. ( Skóra dyni hokkaido jest na tyle cienka, że nie trzeba jej obierać).Wymieszaj wszystkie
przyprawy w moździerzu i dokładnie roztłucz. (Jeśli nie masz moździerza zawiń
kmin i
kolendrę w czystą ściereczkę i roztłucz
zioła czymś ciężkim. Następnie wymieszaj je z pozostałymi
przyprawami.)Rozgrzej garnek na zupę, wlej
oliwę z oliwek i dodaj
przyprawy. Gdy się podgrzeją, wydobędziesz z nich więcej aromatu. Po ok. Minucie dodaj
dynię i dokładnie wymieszaj. Całość podsmażaj przez ok. 3 minuty. Następnie zalej całość
bulionem, wymieszaj i duś na średnim ogniu ok. 1/2 godziny.Na koniec zmiksuj zupę na gładki krem i zjedz ją ze świeżą, chrupiącą
bagietką. Smacznego!