ßßß Cookit - przepis na Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru (Zdrowe słodycze #1)

Ciasto czekoladowe z kaszy gryczanej - bez mąki i cukru (Zdrowe słodycze #1)

nazwa

Wykonanie

Jak już zapowiadałam na facebooku, zapraszam na pierwszy przepis z serii Zdrowe słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej kaszy gryczanej, bez dodatku mąki i cukru. Wilgotne, czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest to zwykły murzynek :)
SKŁADNIKI: (forma keksowa ok 33x12 cm)
20 dag kaszy gryczanej = 2 torebki (waga suchej kaszy) - ja użyłam zwykłej prażonej
2/3 łyżeczki soli do gotowania kaszy
2 jajka + jedno białko
150 g czekolady gorzkiej*
2 łyżki miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki otrębów (u mnie owsiane ale mogą być też gryczane, żytnie)
1 kopiasta łyżka ciemnego kakao
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka przypraw korzennych (np . do piernika)
1 płaska łyżeczka sody
*u mnie deserowa bo taką miałam ale może być nawet mleczna - ale wtedy będzie mniej zdrowo ;)
1. Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić.
2. Białka oddzielić od żółtek, czekoladę rozpuścić.
3. Do kaszy dodać wszystkie składniki oprócz białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze.
4. Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką.
5. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia ok 35-40 minut w 180*C.
Inspiracja: Dietetycznie w kuchni
Źródło:http://ktougoscimoichgosci.blogspot.com/2015/09/ciasto-czekoladowe-z-kaszy-gryczanej.html