Wykonanie
Jak już zapowiadałam na facebooku, zapraszam na pierwszy przepis z
serii Zdrowe
słodycze - zaskakująco pyszne ciasto na bazie gotowanej
kaszy gryczanej, bez dodatku
mąki i
cukru. Wilgotne,
czekoladowe, w sam raz słodkie. Choć ciężko sobie wyobrazić ten smak to zapewniam, że warto wypróbować. Jeśli
kasza zostanie dobrze zblendowana to będzie praktycznie niewyczuwalna w cieście - aż ciężko będzie uwierzyć, że nie jest to zwykły murzynek :)

SKŁADNIKI: (forma keksowa ok 33x12 cm)20 dag
kaszy gryczanej = 2
torebki (waga suchej
kaszy) - ja użyłam zwykłej prażonej2/3 łyżeczki
soli do gotowania
kaszy2
jajka + jedno
białko150 g
czekolady gorzkiej*2 łyżki
miodu2 łyżki
jogurtu naturalnego1/2 szklanki
otrębów (u mnie owsiane ale mogą być też gryczane, żytnie)1 kopiasta łyżka ciemnego
kakao1 łyżeczka
cynamonu1 łyżeczka przypraw korzennych (np . do piernika)1 płaska łyżeczka
sody*u mnie deserowa bo taką miałam ale może być nawet
mleczna - ale wtedy będzie mniej zdrowo ;)1.
Kaszę ugotować na miękko. Lekko przestudzić.2.
Białka oddzielić od
żółtek,
czekoladę rozpuścić.3. Do
kaszy dodać wszystkie składniki oprócz
białek i całość dokładnie zblendować blenderem ręcznym lub w malakserze.4.
Białka ubić, dodać do zblendowanej masy i dokładnie wymieszać łyżką.5. Piec w formie wyłożonej papierem do pieczenia ok 35-40 minut w 180*C.



Inspiracja: Dietetycznie w kuchni