ßßß
SKŁADNIKI: (przepis jest na średnią blaszkę - u mnie była to szeroka forma keksowa ok 17x30 (niestandardowa), ale może być też forma 23x23 albo tortownica 26 cm)2 jajka1 szkl cukru1 szkl maślanki1/2 szkl oleju2,5 szkl mąki3 łyżeczki proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg brzoskwiń (lub innych owoców albo ich mieszanki)5-10 dag czekolady do ozdoby1. Jajka utrzeć z cukrem na puch, ciągle miksując dodać maślankę i olej, a następnie partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.2. Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C (czas może się nieco w zależności od rozmiarów użytej blaszki). Wystudzone ciasto polać czekoladą lub posypać cukrem pudrem.
Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko "