Wykonanie
Lekkie, delikatne ciasto na
maślance z dodatkiem świeżych
owoców - u mnie
brzoskwini. Niedawno wypróbowałam ciasto na
maślance z
truskawkami i kruszonką, a teraz z innego przepisu to z
brzoskwiniami i wiem już na pewno, że wypieki na
maślance smakują nam dużo bardziej niż na
jogurcie - są lżejsze, bardziej puszyste i dla mnie smaczniejsze. Polecam bo nie dość że robi się błyskawicznie to jest na prawdę pyszne!

SKŁADNIKI: (przepis jest na średnią blaszkę - u mnie była to szeroka forma keksowa ok 17x30 (niestandardowa), ale może być też forma 23x23 albo tortownica 26 cm)2
jajka1 szkl
cukru1 szkl
maślanki1/2 szkl
oleju2,5 szkl
mąki3 łyżeczki
proszku do pieczeniaDodatkowo:1 kg
brzoskwiń (lub innych
owoców albo ich mieszanki)5-10 dag
czekolady do ozdoby1.
Jajka utrzeć z
cukrem na puch, ciągle miksując dodać
maślankę i
olej, a następnie partiami
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia. Gdy ciasto będzie gładkie wyłożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia.2.
Owoce obrać, pokroić i wyłożyć na wierzch. Piec do suchego patyczka ok 1 godz w 180*C (czas może się nieco w zależności od rozmiarów użytej blaszki). Wystudzone ciasto polać
czekoladą lub posypać
cukrem pudrem.


Inspiracja: H. Janowska " Ciasta i desery łatwo i szybko "