Tradycyjne gołąbki ociekające tłuszczem w gęstym pomidorowym sosie to raczej nie jest dobre danie dla mamy z ciążową cukrzyca. Ale ich odchudzona wersja, czemu nie? W tym przepisie wykorzystałam kapustę pekińską (niski IG) i mięsko mielone z indyka. Smaczne danie idealne dla słodkiej Mamy:)Oczywiście nie dodałam do farszu białego ryżu (do tradycyjnych też nie dodaję) ale jeśli bardzo chcecie jako wypełniacz dobrze sprawdzi się tu kasza jęczmienna.Składniki:pierś z indykajajkoulubione przyprawy (ja użyłam ziół prowansalskich i soli)kapusta pekińskacebula4 ząbki czosnkułyżka oliwy z oliwek2-3 suszone grzybykilka suszonych pomidorkówSposób przygotowania:Mięso z indyka mielimy, dodajemy przyprawy, drobno posiekaną cebulkę, pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jajko i chwilę wyrabiamy. Odcinamy końcówkę kapusty i delikatnie oddzielamy liście (warto wybierać taką, która ma mało białej części, a dużo zielonej). Liście wkładamy do wrzącej wody na 4-5 minut i po wyjęciu studzimy. Jeśli biała część liścia jest bardzo gruba delikatnie odcinamy nadmiar nożem. Na rozłożony liść układamy kulkę farszu i zawijamy w rulonik z brzegami do środka. Dno garnka smarujemy oliwą, układamy na niej 2-3 liście i ciasno wkładamy gołąbki. Grzyby kruszymy, dodajemy liść laurowy i odrobinę soli. Zalewamy wodą tak aby przykryła gołąbki i dusimy na wolnym ogniu około godziny.