ßßß Cookit - przepis na gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem z indyka i pomidorami suszonymi

gołąbki z kapusty pekińskiej z mięsem z indyka i pomidorami suszonymi

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne gołąbki ociekające tłuszczem w gęstym pomidorowym sosie to raczej nie jest dobre danie dla mamy z ciążową cukrzyca. Ale ich odchudzona wersja, czemu nie? W tym przepisie wykorzystałam kapustę pekińską (niski IG) i mięsko mielone z indyka. Smaczne danie idealne dla słodkiej Mamy:)
Oczywiście nie dodałam do farszu białego ryżu (do tradycyjnych też nie dodaję) ale jeśli bardzo chcecie jako wypełniacz dobrze sprawdzi się tu kasza jęczmienna.
Składniki:
pierś z indyka
jajko
ulubione przyprawy (ja użyłam ziół prowansalskich i soli)
kapusta pekińska
cebula
4 ząbki czosnku
łyżka oliwy z oliwek
2-3 suszone grzyby
kilka suszonych pomidorków
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka mielimy, dodajemy przyprawy, drobno posiekaną cebulkę, pomidorki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodajemy jajko i chwilę wyrabiamy. Odcinamy końcówkę kapusty i delikatnie oddzielamy liście (warto wybierać taką, która ma mało białej części, a dużo zielonej). Liście wkładamy do wrzącej wody na 4-5 minut i po wyjęciu studzimy. Jeśli biała część liścia jest bardzo gruba delikatnie odcinamy nadmiar nożem. Na rozłożony liść układamy kulkę farszu i zawijamy w rulonik z brzegami do środka. Dno garnka smarujemy oliwą, układamy na niej 2-3 liście i ciasno wkładamy gołąbki. Grzyby kruszymy, dodajemy liść laurowy i odrobinę soli. Zalewamy wodą tak aby przykryła gołąbki i dusimy na wolnym ogniu około godziny.
Źródło:http://slodziutkamama.blogspot.com/2014/11/goabki-z-kapusty-pekinskiej-z-miesem-z.html