Wykonanie
To działam jak widzicie ... naleśniki wyszły rewelacyjne, nikt nie zauważył nawet, że różni się od tradycyjnego! Ciasto jednak różni się zdecydowanie od tradycyjnego, jest bardzo luźne i lekkie, od razu po wylaniu na patelnie się ścina oczywiście pod warunkiem, że nie nalejemy go w nadmiarze :-) Moje są cieniutkie i delikatne jak piórko - mogłabym ich zjeść ze sześć sztuk ..zwykłego naleśnika jem w ilości dwóch sztuk... tutaj po dwóch burczało mi w brzuchu ale niestety zrobiłam taką ilość, że nic nie zostało i musiałam zadowolić się
kawą :-) Moje córki uznały te naleśniki za pyszne a są wybredne więc gdyby im nie smakowały nie zjadłyby żadnego!

przepis własnySkładniki:70g
mąki owsianej70g
mąki ryżowej20g
mąki kukurydzianej20g
skrobi ziemniaczanej2 łyżki
syropu klonowegoszczypta
soli2 całe
jajka300g
wodyWszystkie składniki przełożyć do misy blendera, zmiksować na jednolitą masę - będzie bardzo luźna i taka ma być! Rozgrzać patelnie, przesmarować za pomocą pędzla odrobinę
oliwy po dnie patelni i zalać taką ilością ciasta by tylko zakryć dno. Pozostawić usmażone naleśniki do ostygnięcia, w tym czasie przygotować
jabłkowy farsz.Składniki: na farsz
jabłkowy4 duże twarde
jabłka2 łyżki
miodu lipowego1/2 łyżeczki
cynamonu + do oprószenia wierzchuodrobina
cukru pudruJabłka pokroić na kostkę, przełożyć do garnka, dodać
miód oraz
cynamon i uprażyć na małym ogniu, odstawić do przestygnięcia.Smacznego.