Wykonanie

Okres Wielkanocy to idealny czas na wypróbowanie przepisu na mazurka, no bo dlaczego niby nie, ale ja mazurka piekłam tydzień temu na Niedzielę
Palmową. Ciasto w smaku kruche, mało słodkie, lekko kwaskowate.
Słodyczy jedynie dodaje
polewa czekoladowa.Składniki na ciasto:2
kubki mąki tortowej2
kubki mąki krupczatki4
jajka2 łyżeczki
proszku do pieczenia20 dag
margaryny1 opakowanie
cukru waniliowego1 szklanka
cukruPonadto:2 słoiczki
powideł śliwkowych1 litr i 1 szklanka
mleka3 budynie
waniliowe2
czekolady mleczneObydwie
mąki mieszamy z
margaryną, tzw. spulchnianie
mąki.
Mąki z
margaryną..........................................................Do spulchnionej
mąki dodajemy resztę składników na ciasto.

Składniki na ciasto............................................................Ciasto dokładnie wyrabiamy.

Robienie ciasta...................................................................................Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i jedną mniejszą jak na zdjęciu.

Ciasto po wyrobieniu.....................................................

Ciasto po podzieleniu...............................................................Trzy części ciasta wkładamy na godzinkę do zamrażalki. Z mniejszej części formujemy pisklę jak na zdjęciach poniżej. Ciasto dzielimy na dwie części , większą i mniejszą. Z mniejszej części formujemy kształt
jajka jak na zdjęciu.

Kształt
jajka...........................................................Z większą cześć wałkujemy i wycinamy skrzydełka, ja do tego użyłam rączek Julki.

Ciasto po rozwałkowaniu.......................................................

Wycinanie skrzydełek...................................................................Skrzydełka doczepiamy do wcześniej wyciętego
jajka, tak jak na zdjęciu poniżej. Z resztek rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągłe oczka i dziubek pisklaka oraz formujemy nóżki, mniej więcej tak jak na zdjęciu.

Pisklaczek.............................................................Uformowanego
kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 20 minut.

Kurczaczek po upieczeniu.................................................Lekko zmrożone ciasto, każde z osobna trzemy na tarce o grubych oczkach na blaszkę wysmarowaną
margaryną. Każde ciasto równamy i lekko przyklepujemy.

Ciasto na blaszce..............................................................Ciasta pieczemy w piekarniku każde z osobna nagrzanym do temp. 200'C przez około 20 minut.

Blaty ciasta po upieczeniu........................................................Po upieczeniu ciast gotujemy
budyń. Do ugotowanego
mleka, wlewamy budynie rozmieszane w szklance
mleka i gotujemy do momentu powstania pęcherzyków powietrznych. Ciasto w brytfance smarujemy jednym powidłem.

Powidło na cieście..........................................................Na powidło wylewamy połowę gorącego budyniu i przykrywamy go drugim plackiem.

Z
budyniem.....................................................................................Na placek również nakładamy słoiczek powidła i zalewamy je resztą gorącego budyniu, na
budyń nakładamy trzeci placek ciasta. Lekko dociskamy całe ciasto.

Ciasto przed włożeniem do reklamówki..................................................Ciasto wkładamy do foliowej reklamówki i pozostawiamy najlepiej na całą noc aby namiękło. Wierzch ciasta oblewamy
czekoladą i układamy na nim upieczonego pisklaka. Smacznego !!!

Mój trochę połamany kurczaczek.............................................

Mazurek z
budyniem i powidłem............................................................


Z bliska........................................................


I jeszcze raz...................................................................