ßßß Cookit - przepis na Mazurek z budyniem i powidłem

Mazurek z budyniem i powidłem

nazwa

Wykonanie

Okres Wielkanocy to idealny czas na wypróbowanie przepisu na mazurka, no bo dlaczego niby nie, ale ja mazurka piekłam tydzień temu na Niedzielę Palmową. Ciasto w smaku kruche, mało słodkie, lekko kwaskowate. Słodyczy jedynie dodaje polewa czekoladowa.
Składniki na ciasto:
2 kubki mąki tortowej
2 kubki mąki krupczatki
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
20 dag margaryny
1 opakowanie cukru waniliowego
1 szklanka cukru
Ponadto:
2 słoiczki powideł śliwkowych
1 litr i 1 szklanka mleka
3 budynie waniliowe
2 czekolady mleczne
Obydwie mąki mieszamy z margaryną, tzw. spulchnianie mąki.
Mąki z margaryną..........................................................
Do spulchnionej mąki dodajemy resztę składników na ciasto.
Składniki na ciasto............................................................
Ciasto dokładnie wyrabiamy.
Robienie ciasta...................................................................................
Gotowe ciasto dzielimy na 3 równe części i jedną mniejszą jak na zdjęciu.
Ciasto po wyrobieniu.....................................................
Ciasto po podzieleniu...............................................................
Trzy części ciasta wkładamy na godzinkę do zamrażalki. Z mniejszej części formujemy pisklę jak na zdjęciach poniżej. Ciasto dzielimy na dwie części , większą i mniejszą. Z mniejszej części formujemy kształt jajka jak na zdjęciu.
Kształt jajka...........................................................
Z większą cześć wałkujemy i wycinamy skrzydełka, ja do tego użyłam rączek Julki.
Ciasto po rozwałkowaniu.......................................................
Wycinanie skrzydełek...................................................................
Skrzydełka doczepiamy do wcześniej wyciętego jajka, tak jak na zdjęciu poniżej. Z resztek rozwałkowanego ciasta wycinamy okrągłe oczka i dziubek pisklaka oraz formujemy nóżki, mniej więcej tak jak na zdjęciu.
Pisklaczek.............................................................
Uformowanego kurczaka pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200'C przez około 20 minut.
Kurczaczek po upieczeniu.................................................
Lekko zmrożone ciasto, każde z osobna trzemy na tarce o grubych oczkach na blaszkę wysmarowaną margaryną. Każde ciasto równamy i lekko przyklepujemy.
Ciasto na blaszce..............................................................
Ciasta pieczemy w piekarniku każde z osobna nagrzanym do temp. 200'C przez około 20 minut.
Blaty ciasta po upieczeniu........................................................
Po upieczeniu ciast gotujemy budyń. Do ugotowanego mleka, wlewamy budynie rozmieszane w szklance mleka i gotujemy do momentu powstania pęcherzyków powietrznych. Ciasto w brytfance smarujemy jednym powidłem.
Powidło na cieście..........................................................
Na powidło wylewamy połowę gorącego budyniu i przykrywamy go drugim plackiem.
Z budyniem.....................................................................................
Na placek również nakładamy słoiczek powidła i zalewamy je resztą gorącego budyniu, na budyń nakładamy trzeci placek ciasta. Lekko dociskamy całe ciasto.
Ciasto przed włożeniem do reklamówki..................................................
Ciasto wkładamy do foliowej reklamówki i pozostawiamy najlepiej na całą noc aby namiękło. Wierzch ciasta oblewamy czekoladą i układamy na nim upieczonego pisklaka. Smacznego !!!
Mój trochę połamany kurczaczek.............................................
Mazurek z budyniem i powidłem............................................................
Z bliska........................................................
I jeszcze raz...................................................................
Źródło:http://magicznakuchnia.blox.pl/2012/04/Mazurek-z-budyniem-i-powidlem.html