Wykonanie
Składniki:60 dag
mięsnych żeberek2
parówki1 duża
cebula1
papryka zielona1 łyżka
koncentratu pomidorowego1 łyżka
keczupusól i
pieprztymianekmielona
czerwona paprykaolej do smażenia
mąka do panierowaniaPorcje
żeberek wycieramy wilgotną ściereczką, nacieramy
solą,
pieprze,
tymiankiem i
papryką. Oprószamy
mąka i odkładamy na chwilę w chłodne miejsce.
Przyprawione i oprószone
mąką żeberka...............................................................Na dużej patelni rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, rumieniąc z obu stron, porcje
żeberek.
Smażenie.....................................................................................Gotowe przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka
cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pokrojoną w cienkie paseczki
paprykę.
Cebula z
papryką...........................................................................Całość przez chwilę dusimy. Gdy
papryka zmięknie, przekładamy do rondla z
mięsem, podlewamy niewielką ilością
wody, naczynie szczelnie przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu przez około 20-30 minut.
W garnku...................................................................................Do miękkich
żeberek dodajemy pokrojone w plasterki
parówki,
keczup, rozprowadzony w łyżce
wody przecier.
Z
parówkami, przecierem i
keczupem.........................................................Całość zagotowujemy i doprawiamy do smaku. Smacznego !
Żeberka z niespodzianką......................................................................