Wykonanie
Na pomysł rolady wpadłam przy okazji konkursu w, którym chciałam wziąć udział a w, którym to właśnie trzeba było użyć
kaszy gryczanej. Przeglądając gazetkę ze sklepu zobaczyłam
cukinie w promocji i....właśnie wtedy narodził się pomysł
czemu by nie rolada z
cukinii...Całość wyszła bardzo dobra z charakternym i zbitym wnętrzem więc nie ma obawy przy krojeniu, że coś się rozleci. Najlepiej smakuje z
sosem tzatziki lub
czosnkowym ale same w sobie też są smaczne. Po pokrojeniu na plastry boki
cukinii można oprószyć delikatnie
solą, bo
cukinia nie jest niczym wcześniej doprawiana ale to tylko jeśli zrezygnujemy z podania sosu.

Składniki :około 6-7 niewielkich
cukinii ( najważniejsze żeby były
młode i miały miękką skórkę )1 szklanka
kaszy gryczanej1/2 pęczka
koperku ( można dodać więcej lub mniej w zależności od naszych upodobań )1 niewielka
marchewka125 g
sera feta2
jajkapieprzKaszę gryczaną gotujemy na sypko. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kaszę również można ugotować dzień wcześniej.
Cukinie myjemy. Odcinamy koniec z " ogonkiem " i wydrążamy z środka gniazda nasienne. Pomocne mi przy tym były zwykły nóż z piłką, mała
łopatka służąca do rozsmarowywania kremów do wypieków i długi wycinacz gniazd nasiennych do
jabłek. Pamiętajcie, ze należy to robić ostrożnie i powoli, żeby nie przedziurawić skórki
cukinii. Oprócz nasion należy wyciąć trochę miąższu tak aby grubość
cukinii była ok 1 cm.
Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Koperek drobno siekamy,
fetę kruszymy. Wszystkie składniki dodajemy do
kaszy gryczanej, wbijamy
jajka, doprawiamy
pieprzem, dobrze mieszamy. Farsz musi być dobrze doprawiony.
Cukinie nadziewamy przygotowanym farszem dociskając go możliwie jak najmocniej.Nadziane
cukinie układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy w 200°C przez 1 godzinę.Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika. Odstawiamy, żeby trochę przestygły, kroimy w plastry. Podajemy z
sosem tzatziki,
czosnkowym lub innym ulubionym. Jeśli zrezygnujecie z sosu posypcie brzegi
cukinii delikatnie
solą.Jeśli zostanie Wam nadzienia można przełożyć go do małych kokilek lub foremek i zapiec razem z
cukinią.Smacznego :)