Wykonanie
Tym razem pokusiłam się o
chleb na drożdżach z dodatkiem
maślanki,
płatków owsianych i
słonecznika. Wyszedł bardzo smaczny o miękkim, elastycznym i lekko wilgotnym miękiszu. Przepis z bloga Moje ekspresje kulinarne .

Składniki :300 ml ciepłej
wody1 opakowanie
suszonych drożdży ( 7 g )300 ml ciepłej
maślanki70 ml
miodu2 łyżki melasy2 łyżki roztopionego
masła ( u mnie
oliwa )160 g
mąki pszennej pełnoziarnistej1 szklanka
płatków owsianychok 2/3 szklanki
nasion słonecznika1 łyżka
soli1 duże
jajko o temp. pokojowej4-5 szklanek
mąki pszennej chlebowejWodę,
drożdże, melasę,
płatki i
miód wymieszać razem, odstwiać na 10 minut.Następnie dodajemy
maślankę,
sól,
masło,
mąkę pełnoziarnistą,
jajko, mieszamy. Cały czas mieszając stopniowo dosypujemy
makę chlebową. Ciasto powinno odchodzić od cianek naczynia, być elastyczne i miękkie.Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy 2 minuty. Kolejno przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do podwojenia objętości. Na ok 1 i 1/2 - 2 godzin.Po tym czasie ciasto dzielimy na 2 lub 3 bochenki. Formujemy
chlebki i układamy na obsypanej
mąką deseczce przykrywamy naoliwioną folią spożywczą. Ja swoje ciasto podzieliłam na pół i umieściłam w 2 keksówkach o długosci 25 cm. Ciasto ponownie pozostawiamy do wyrośnięcia na 35 minut.
Chlebki przekładamy na blachę. Pieczemy w temp. 180°C ok 40 minut. Po uderzeniu w spód
chleb powinien wydawać głuchy dźwięk.Smacznego :)