Wykonanie
Najlepsze ciasto na bułeczki jakie do tej
pory robiła. Mięciutkie, puszyste i co ważne odpowiednio przechowywane długo utrzymują świeżość. Do środka można napakować nadzienie jakie tylko nam się
zamarzy. Ja postawiłam na
budyń....pycha !!!! :) Trzeba pamiętać o jednym, żeby nie naładować go za dużo tak jak ja to zrobiłam ( niestety jeszcze się nie nauczyłam i pcham nadzienia ile wlezie ) i musiałam pominąć ostatni etap naciskania środka bo by mi wszystko wypłynęło....mimo to
bułki rewelacyjne !!! :) Przepis zbloga P usty kociołe k .

Składniki na ciasto :25 g świeżych
drożdży70 g
cukruszczypta
soli250 ml letniego
mleka75 g
masła50 dag
mąki pszennejNadzienie :
budyń śmietankowy ugotowany w 1,5 szklanki
mleka ( przyjmując,że na opakowaniu przewidziane jest 0,5 L
mleka )Ponad to :1
jajołyżka
mlekaDrożdże zasypujemy 1 łyżką
cukru, dodajemy 1/4 szklanki
mleka. Mieszamy aż
drożdże całkowicie się rozpuszczą. Dosypujemy 3 łyżki
mąki. Ponownie mieszamy aż całość będzie jednolita. Odstawiamy w ciepłe miejsce do momentu aż
drożdże zaczną pracować na ok 30 minut.
Masło rozpuszczamy, łaczymy z
mlekiem.Do
mąki wlewamy rozczyn
drożdżowy i
mleko z
masłem. Wyrabiamy na gładkie i elastyczne ciasto.Ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na ok 1 , 5 godziny.Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy. Ciasto ma być gładkie, elastyczne, bez pęcherzyków powietrza. Następnie wałkujemy na prostokąt.Ugotowany i ostudzony
budyń zmiksować. Rozsmarować go dosć cienko na cieście. Ciasto zwijamy w roladę, którą kroimy na 3 cm krążki. Krążki układamy na blesze w dość dużych odstepach, przykrywamy i pozostawiamy do ponownego wyrastania na 15 minut.Piekarnik nagrzewamy do 220°C. Tuż przed pieczeniem środek bułeczek delikatnie naciskamy łyżką lub tępą stroną noża tak aby boki delikatnie uniosły się do góry. Każdą
bułkę smarujemy roztrzepanym
jajkiem połaczonym z
mlekiem. Pieczemy 10 minut.Smacznego :)