Wykonanie
Kruche ciasto, które pod wpływem
galaretki fajnie mięknie, do tego truskaweczki. Po przekrojeniu trochę przypominają
ciastka z
owocami i
galaretką niż ciasto ale jakby nie nazwać bardzo smaczne w swej prostocie. Zrezygnowałam z dodania
dżemu ale jeśli lubicie bardziej słodkie desery to możecie najpierw kruche ciasto posmarować
dżemem truskawkowym,
potem ułożyć
owoce i zalać
galaretką. Przepis z bloga Feeria smaków .

Składniki na kruche ciasto :300 g
mąki200 g zimnego
masła100 g
cukru pudru2
żółtka1
jajkoszczypta
soliWszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować lub zetrzeć na dużą blachę ( myślę, że autorka miała na myśli blachę o wymiarach 25x35 cm. Ciasta na taką wielkość spokojnie starczy. Ja użyłam połowy ciasta na blaszkę o wymiarach 23x23 cm ). Wyrównać wierzch, ponakłuwać i piec w temp. 200°C aż się zrumieni ( mnie to zajęło jakieś 20 minut ). Wyjmujemy z piekarnika studzimy.Ponad to :
truskawki2
galaretki truskawkoweGalaretki rozpuścić w 650-700 ml gorącej
wody ( miałam tylko jedną i na połowę porcji rozpuściłam ją zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i tak zalałam
owoce ) ostudzić.
Owoce myjemy, osuszamy i tniemy na plasterki. Układamy na zimnym kruchym spodzie, zalewamy tężejącą
galaretką i wstawiamy do lodówki aż stężeje.Smacznego :)