ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto z truskawkami i galaretką

Kruche ciasto z truskawkami i galaretką

nazwa

Wykonanie

Kruche ciasto, które pod wpływem galaretki fajnie mięknie, do tego truskaweczki. Po przekrojeniu trochę przypominają ciastka z owocami i galaretką niż ciasto ale jakby nie nazwać bardzo smaczne w swej prostocie. Zrezygnowałam z dodania dżemu ale jeśli lubicie bardziej słodkie desery to możecie najpierw kruche ciasto posmarować dżemem truskawkowym, potem ułożyć owoce i zalać galaretką. Przepis z bloga Feeria smaków .
Składniki na kruche ciasto :
300 g mąki
200 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
1 jajko
szczypta soli
Wszystkie składniki posiekać i w miarę szybko zagnieść na gładkie, jednolite ciasto. Schłodzić w lodówce 1-2 godziny lub nieco krócej w zamrażarce. Po tym czasie wyjąć ciasto, rozwałkować lub zetrzeć na dużą blachę ( myślę, że autorka miała na myśli blachę o wymiarach 25x35 cm. Ciasta na taką wielkość spokojnie starczy. Ja użyłam połowy ciasta na blaszkę o wymiarach 23x23 cm ). Wyrównać wierzch, ponakłuwać i piec w temp. 200°C aż się zrumieni ( mnie to zajęło jakieś 20 minut ). Wyjmujemy z piekarnika studzimy.
Ponad to :
truskawki
2 galaretki truskawkowe
Galaretki rozpuścić w 650-700 ml gorącej wody ( miałam tylko jedną i na połowę porcji rozpuściłam ją zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i tak zalałam owoce ) ostudzić. Owoce myjemy, osuszamy i tniemy na plasterki. Układamy na zimnym kruchym spodzie, zalewamy tężejącą galaretką i wstawiamy do lodówki aż stężeje.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/06/Kruche-ciasto-z-truskawkami-i-galaretka.html