ßßß Cookit - przepis na Jak uratować za suche ciasto

Jak uratować za suche ciasto

nazwa

Wykonanie

Ostatnio wyszło mi za suche ciasto o którym pisałam TUTAJ . Niepocieszona tym faktem myślałam jak je uratować.
Postanowiłam nasączyć je ponczem tak jak kiedyś to robiłam przy babce z owocami a mianowicie obróciłam je do góry nogami, nakłułam i nasączyłam. Ciasto zrobiło się wilgotne, zyskało nowe życie i nabrało nowego smaku dzięki cytrynie i likierowi.
Składniki na poncz :
70 g wody
30 g cukru
25 g soku z cytryny lub limonki, pomarańczy lub ulubionego alkoholu ( rum, whiskey, likier )
2 łyżeczki likieru kawowego ( opcjonalnie w zależności kto będzie je jadł lub jeśli dodacie zamiast soku z cytryny sam alkohol to ten punkt jest już zbędny )
Ponad to :
suche ciasto
patyczek do szaszłyków
łyżka, łyżeczka lub pędzelek
Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu. Mieszamy aż cukier się rozpuści. Ciasto obracamy do góry nogami jeśli na wierzchu są jakieś owoce lub polewa tak jak u mnie jeśli nie ma nic nie trzeba obracać. Ciasto nakłuwamy patyczkiem dość gęsto i głęboko ale ostrożnie i delikatnie, żeby go nie uszkodzić.
Za pomocą łyżki, łyżeczki, pędzla nanosimy poncz na ciasto. Ponczu jest dość sporo, ilość zależy od tego jak wysokie czy niskie jest ciasto. Najlepiej pozostawić na kilkanaście minut a potem przekroić i ocenić czy już starczy czy trzeba powtórzyć czynność.
Pamiętajcie, ze ze smakiem ponczu możecie eksperymentować, możecie zrobić mniej słodki, bardziej lub mnie alkoholowy czy bogatszy w smak soku :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/06/Jak-uratowac-za-suche-ciasto.html