Wykonanie
Ostatnio wyszło mi za suche ciasto o którym
pisałam TUTAJ . Niepocieszona tym faktem myślałam jak je uratować.Postanowiłam nasączyć je ponczem tak jak kiedyś to robiłam przy babce z
owocami a mianowicie obróciłam je do góry nogami, nakłułam i nasączyłam. Ciasto zrobiło się wilgotne, zyskało nowe życie i nabrało nowego smaku dzięki
cytrynie i likierowi.

Składniki na poncz :70 g
wody30 g
cukru25 g
soku z cytryny lub
limonki,
pomarańczy lub ulubionego
alkoholu (
rum,
whiskey,
likier )2 łyżeczki
likieru kawowego ( opcjonalnie w zależności kto będzie je jadł lub jeśli dodacie zamiast
soku z cytryny sam
alkohol to ten punkt jest już zbędny )Ponad to :suche ciastopatyczek do szaszłykówłyżka, łyżeczka lub pędzelekWszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu. Mieszamy aż
cukier się rozpuści. Ciasto obracamy do góry nogami jeśli na wierzchu są jakieś
owoce lub polewa tak jak u mnie jeśli nie ma nic nie trzeba obracać. Ciasto nakłuwamy patyczkiem dość gęsto i głęboko ale ostrożnie i delikatnie, żeby go nie uszkodzić.Za pomocą łyżki, łyżeczki, pędzla nanosimy poncz na ciasto. Ponczu jest dość sporo, ilość zależy od tego jak wysokie czy niskie jest ciasto. Najlepiej pozostawić na kilkanaście minut a
potem przekroić i ocenić czy już starczy czy trzeba powtórzyć czynność.Pamiętajcie, ze ze smakiem ponczu możecie eksperymentować, możecie zrobić mniej słodki, bardziej lub mnie
alkoholowy czy bogatszy w smak soku :)