ßßß Cookit - przepis na Bułki drożdżowe z ricottą i czereśniami

Bułki drożdżowe z ricottą i czereśniami

nazwa

Wykonanie

Puszyste, napakowane farszem smaczne drożdżówki. Jak dla mnie farsz mógłby być ciut słodszy poza tym bez zarzutów. Samo napełnianie ich farszem na początku jest dość trudne nawet wydaje się, że jest go za dużo ale jak tylko obierzemy sobie wygodną dla nas metodę to idzie szybko i sprawnie. Przepis z bloga Piernikowa chata .
Składniki na zaczyn :
15 g świeżych drożdży
jedna łyżka mąki
50 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka cukru
W misce drożdże rozcieramy z cukrem aż będą płynne. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy na jednolitą masę. Przykrywamy miskę bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże zaczną pracować. Powinno to potrwać ok 15 - 30 minut.
Składniki na ciasto :
270 - 300 g maki ( użyłam tortowej )
50 ml letniego mleka
30 g cukru
30 g stopionego masła
1 jajo
szczypta soli
Kiedy zaczyn wyrośnie dodajemy do niego roztrzepane jajko, 2/3 mąki, mleko, ostudzone masło i sól. Całość mieszamy i zagniatamy aż zacznie odchodzić od rąk i miski. Ciasto przekładamy na stolnicę i wyrabiamy ok 15 minut podsypując pozostałą mąką w razie potrzeby. Wyrobione ciasto przekładamy do naoliwionej miski, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość.
Nadzienie :
250 g ricotty ( u mnie 125 g ricotty i 90 g sera quark - wcześniej odciśniętego z serwatki przez całą noc )
35 g cukru
1 żółtko
60 g wydrylowanych czereśni
Ponad to :
roztrzepane białko
cukier perlisty do posypania ( opcjonalnie )
Wszystkie składniki nadzienia oprócz czereśni mieszamy na jednolitą masę, odstawiamy.
Kiedy ciasto nam wyrośnie, wyjmujemy z miski i jeszcze przez chwilę wyrabiamy. Formujemy kulę i dzielimy na pół. Formujemy prostokąt i dzielimy go na 3 mniejsze. Na każdy kawałek nakładamy po 2 kopiate łyżeczki sera i czereśnie. Łączymy brzegi i formujemy bułeczki.
Ja zrobiłam to w nieco inny sposób. Podzieliłam ciasto na 8 równych części ( odważyłam na wadze ). Uformowałam kulki, które rozwałkowałam nie za cienko ale też nie za grubo - tak aby ciasto nam się nie porwało podczas klejenia. Na środku umieściłam nadzienie, które wcześniej również podzieliłam do 8 osobnych pojemniczków. Bułeczki sklejałam tak jak pierogi ( należy je bardzo dobrze skleić ), następnie lekko podwijałam pod spód boki i układałam na blasze sklejeniem do dołu.
Bułeczki układamy na papierze do pieczenia na blasze w odstępach. Pozostawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Bułeczki smarujemy roztrzepanym białkiem. Posypujemy cukrem perlistym. Można również po upieczeniu polać lukrem.
Pieczemy w temp. 180°C przez 30 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2014/06/Bulki-drozdzowe-z-ricotta-i-czeresniami.html