Wykonanie
Pyszne
ciasteczka z kawałkami
białej czekolady, puszyste jak ciasto, mięciutkie z wyśmienitą
cynamonową kruszonką. Przepis z bloga Mała
cukierenka .

Składniki : ( na 16 sztuk )150 g miękkiego
masła100 g
cukru1
jajko210 g
mąki pszennej ( u mnie tortowa )3/4 łyżeczki
sody4 łyżki gorzkiego
kakao1/4 łyżeczki
aromatu waniliowego ( dałam
pomarańczowy )100 g poszatkowanej
białej czekoladyKruszonka :60 g
mąki pszennej3 łyżki
cukru50 g zimnego
masła1 łyżeczka
cynamonuSkładniki kruszonki umieszczamy w jednej misce. Rozcieramy składniki
między palami aż powstanie kruszonka konsystencji grubo mielonej
bułki tartej. Kruszonkę wstawiamy do lodówki.W osobnej misce przesiewamy
mąkę,
kakao,
sodę.
Masło ucieramy z
cukrem na puszystą masę. Zmniejszamy prędkość miksera na średnią i dodajemy
jajko, mieszamy aż ciasto będzie jednolite, dodajemy aromat. Następnie wsypujemy
mąkę i mieszamy krótko aż masa będzie jednolita a składniki się połączą. Na koniec dokładamy poszatkowaną
białą czekoladę, mieszamy.Z masy formujemy 16 kulek nieco większych od
orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy, układamy na blasze w odstępach i posypujemy kruszonką. Jeśli masa będzie za rzadka na lepienie kulek od razu to wkładamy ją na godzinę do lodówki.
Ciasteczka pieczemy w temp. 170°C z termoobiegiem przez 15 minut.Smacznego :)