Wykonanie
Cześć!Od kilku dni w kioskach możemy znaleźć najnowszy numer Magazynu Smak.Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach.Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40.

Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku.Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam go zrobić jak najszybciej.I tak oto brownie w
pomarańczy było naszym dzisiejszym poobiednim deserem.Ciasto jest pyszne, przez fakt pieczenia go wewnątrz
pomarańczy!Mimo, że nie dodawaliśmy do niego żadnego
pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie
pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały
owoc.Zapraszam!Składniki:6 wydrążonych
pomarańczy* (użyłam czerwonych
pomarańczy, odmiana
Moro)1 tabliczka
czekolady (gorzka, deserowa, z dużą zawartością
kakao)3/4 szklanki
cukru3
jajka1/2 kostki
masła3 łyżki gorzkiego
kakaoszczypta
soli4 łyżki
mąki pszennej (opcjonalnie)Wykonanie:
Czekoladę łamiemy w kostkę,
masło siekamy i umieszczamy w kąpieli
wodnej. Następnie lekko studzimy.
Jajka ubijamy z
cukrem, szczyptą
soli, dodajemy
czekoladę z
masłem,
kakao i
mąkę. Dokładnie mieszamy.Zdecydowałam się na dodanie niewielkiej ilości
mąki, ponieważ ciasto było bardzo rzadkie, zwyczajnie obawiałam się, że nie wyjdzie, takie, jakie powinno.*Rady odnośnie
pomarańczy - najpierw je musimy sparzyć, dokładnie umyć, następnie przekroić na pół (w poprzek) oraz wycisnąć z niej dokładnie sok, za pomocą wyciskarki, wtedy zostanie nam niewiele miąższu i łatwo go usuniemy, otrzymując pustą
pomarańczę.Ciasto wlewamy do jednej połówki
pomarańczy, przykrywamy drugą połówką, która jest pusta, zawijamy dokładnie w folię aluminiową i wkładamy np do formy na muffiny, aby się nie przewróciła.Pieczemy 30 minut w 180 st.

Można jeść jeszcze ciepłe!Smacznego!Zastanawia mnie jedna rzecz - czy
mogę upiec ciasto ponownie w tych samych pomarańczach? Jak sądzicie? Zachowają dalej swój aromat?