ßßß Cookit - przepis na Brownie w pomarańczy

Brownie w pomarańczy

nazwa

Wykonanie

Cześć!
Od kilku dni w kioskach możemy znaleźć najnowszy numer Magazynu Smak.
Czym Smak wyróżnia się na tle innych czasopism? Jest wydrukowany na grubym, charakterystycznie pachnącym papierze - lubię ten zapach.
Znajdziecie tu wiele wywiadów, ciekawych tekstów, ciekawostek i oczywiście przepisy, których w tym numerze jest ponad 40.
Jak zwykle, pierwsze co zrobiłam, to zapoznałam się z owymi przepisami znajdującymi się w środku.
Jeden do tego stopnia mnie zainteresował, że chciałam go zrobić jak najszybciej.
I tak oto brownie w pomarańczy było naszym dzisiejszym poobiednim deserem.
Ciasto jest pyszne, przez fakt pieczenia go wewnątrz pomarańczy!
Mimo, że nie dodawaliśmy do niego żadnego pomarańczowego składnika, ciasto jest pysznie pomarańczowe i wilgotne. Dodatkowo bardzo sycące. Wbrew moim obawom, pięknie urosło i wypełniło cały owoc.
Zapraszam!
Składniki:
6 wydrążonych pomarańczy* (użyłam czerwonych pomarańczy, odmiana Moro)
1 tabliczka czekolady (gorzka, deserowa, z dużą zawartością kakao)
3/4 szklanki cukru
3 jajka
1/2 kostki masła
3 łyżki gorzkiego kakao
szczypta soli
4 łyżki mąki pszennej (opcjonalnie)
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy w kostkę, masło siekamy i umieszczamy w kąpieli wodnej. Następnie lekko studzimy.
Jajka ubijamy z cukrem, szczyptą soli, dodajemy czekoladę z masłem, kakao i mąkę. Dokładnie mieszamy.
Zdecydowałam się na dodanie niewielkiej ilości mąki, ponieważ ciasto było bardzo rzadkie, zwyczajnie obawiałam się, że nie wyjdzie, takie, jakie powinno.
*Rady odnośnie pomarańczy - najpierw je musimy sparzyć, dokładnie umyć, następnie przekroić na pół (w poprzek) oraz wycisnąć z niej dokładnie sok, za pomocą wyciskarki, wtedy zostanie nam niewiele miąższu i łatwo go usuniemy, otrzymując pustą pomarańczę.
Ciasto wlewamy do jednej połówki pomarańczy, przykrywamy drugą połówką, która jest pusta, zawijamy dokładnie w folię aluminiową i wkładamy np do formy na muffiny, aby się nie przewróciła.
Pieczemy 30 minut w 180 st.
Można jeść jeszcze ciepłe!
Smacznego!
Zastanawia mnie jedna rzecz - czy mogę upiec ciasto ponownie w tych samych pomarańczach? Jak sądzicie? Zachowają dalej swój aromat?
Źródło:http://www.poracoszjesc.pl/2013/02/brownie-w-pomaranczy.html