Wykonanie
Mój mąż podczas konsumpcji powiedział cyt. " Jak powiedziałaś co na obiad to myślałem, że będzie z tego papka ale jest bardzo dobry ". Naprawdę bardzo dobry. Okruchy dobrze podsmażone wcale nie rozmiękają. Przepis Donny Hay z programu Fast, fresh, simple, nie wszystkie składniki były podane w jakich ilościach więc poszukałam po internecie i na blogu K&L Food blog,jest podany dokładny przepis z książki o tym samym tytule co program więc składniki podaję tak jak w książce zaś wykonanie z programu.
Składniki : ( dla 2 osób )200 g
makaronu spagetti100 g
chleba na zakwasie lub innego chrupkiego8
suszonych pomidorów z
oleju2 ząbki
czosnku3 łyżki
oliwy z oliwek1/3 filiżanki liści
bazylii ( opcjonalnie do podanie, ja pominęłam )1
mozzarella z zalewy2 łyżki
octu balsamicznegosól morska, świeżo mielony
pieprzoliwa z oliwekparmezan do podania ( u mnie słony
cheddar )
Makaron gotujemy al`dente. Dobrze odsączamy.
Chleb rwiemy na kawałki i umieszczamy w malakserze. Miksujemy pulsacyjnie razem z
czosnkiem,
pomidorami, ok 1,5 łyżki
oliwy,
solą i
pieprzem aż powstaną okruchy - nie za drobno. Ja bałam się, że
chleb mi nasiąknie więc osobno zmiksowałam
chleb a osobno
pomidory i
czosnek.Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię, podsmażamy na chrupko. Dodajemy
makaron, chwilę podsmażamy. Polewamy
octem balsamicznym, odrobiną
oliwy żeby był luźniejszy. Przekładamy na talerz. Na wierzchu układamy listki
bazylii, i po 1/2
mozzarelli na porcję.
Mozzarelle skrapiamy
oliwą a całość posypujemy
parmezanem.Moja sugestia to najlepiej spróbować
makaron przed wyłożeniem na talerz i jak będzie za suchy skropić go dodatkowo
oliwą.Smacznego :)