Wykonanie
Obiecany wczoraj sos, który podałam z
kaszą gryczaną ale pasuje do wielu, wielu dań jak
ziemniaki,
ryż,
kasze. Prosty, szybki w przygotowaniu i bardzo smaczny :) Przepis znalazłam tutaj .
Składniki :200 g
pieczarek1 średnia
cebula1/2 kubeczka słodkiej
śmietanki 12 % ( ja dałam 200ml )łyżka
masłałyżeczka
mąkisól,
pieprzewentualnie
bulion lub pół
kostki rosołowej rozpuszczonej w 1/2 szklanki
wodyPieczarki obieramy kroimy dowolnie ( u mnie w talarki ). Na
maśle podsmażamy pokrojoną w kostkę
cebulę, gdy zmięknie i zacznie robić się rumiana dokładamy
pieczarki. Dusimy do momentu aż
woda z nich wyparuje.
Mąkę mieszamy ze
śmietaną tak żeby nie było grudek. Wlewamy wszystko na patelnię, mieszamy. Zagotowujemy, doprawiamy
solą i
pieprzem. Jeśli chcemy żeby sos był rzadszy dolewamy nieco
bulionu ale nie za dużo. Najlepiej stopniowo żeby kontrolować gęstość sosu.Smacznego :)