ßßß Cookit - przepis na Gruszki w syropie

Gruszki w syropie

nazwa

Wykonanie

Czasami ciężko kupić gruszki w syropie dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje. Nie dość, ze zyskujemy owoce, które można wykorzystać do deserów, ciast, sałatek i mnóstwa innych dań to dodatkowo syrop można dodać do wody, herbaty itp. i delektować się gruszkowym smakiem zimą. Przepis z forum Cin Cin .
Zalewa :
1 litr wody
50-70 g cukru
Ponad to :
twarde gruszki ( U mnie trochę ponad kilo. Ważne również żeby były twarde, podczas pasteryzacji nie rozgotują się )
1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego do każdego słoika
kora cynamonu, laska wanilii ( według uznania, ja zrobiłam same )
miska z wodą z dodatkiem kwasku cytrynowego lub soku z cytryny
Składniki zalewy mieszamy. Najlepiej aby cukier w całości się rozpuścił.
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak jak uważamy. Wkładamy do miski z zakwaszoną wodą sokiem z cytryny lub kwaskiem. Zapobiegnie to ich czernieniu zanim włożymy do słoika i zalejemy zalewą.
Do wcześniej wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku cytrynowego ( 1/2 do każdego słoika ). Układamy ściśle gruszki. Zalewamy zalewą. Kto chce można włożyć laskę wanilii lub korę cynamonu. Zakręcamy, pasteryzujemy 15-20 minut.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2011/10/Gruszki-w-syropie.html?utm_source=zmiksowani.pl&utm_medium=przekierowanie&utm_campaign=Mikser+Kulinarny