Wykonanie
            Czasami ciężko kupić 
gruszki w 
syropie dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje. Nie dość, ze zyskujemy 
owoce, które można wykorzystać do deserów, ciast, sałatek i mnóstwa innych dań to dodatkowo 
syrop można dodać do 
wody, 
herbaty itp. i delektować się 
gruszkowym smakiem zimą. Przepis z forum Cin Cin .

Zalewa :1 litr 
wody50-70 g 
cukruPonad to :twarde 
gruszki ( U mnie trochę ponad kilo. Ważne również żeby były twarde, podczas pasteryzacji nie rozgotują się )1/2 łyżeczki kwasku 
cytrynowego do każdego słoikakora 
cynamonu, 
laska wanilii ( według uznania, ja zrobiłam same )miska z 
wodą z dodatkiem kwasku 
cytrynowego lub 
soku z cytrynySkładniki zalewy mieszamy. Najlepiej aby 
cukier w całości się rozpuścił.
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak jak uważamy. Wkładamy do miski z zakwaszoną 
wodą sokiem z cytryny lub kwaskiem. Zapobiegnie to ich czernieniu zanim włożymy do słoika i zalejemy zalewą.Do wcześniej wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku 
cytrynowego ( 1/2 do każdego słoika ). Układamy ściśle 
gruszki. Zalewamy zalewą. Kto chce można włożyć 
laskę wanilii lub korę 
cynamonu. Zakręcamy, pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego :)