Wykonanie
Czasami ciężko kupić
gruszki w
syropie dlatego w tym roku postanowiłam zrobić swoje. Nie dość, ze zyskujemy
owoce, które można wykorzystać do deserów, ciast, sałatek i mnóstwa innych dań to dodatkowo
syrop można dodać do
wody,
herbaty itp. i delektować się
gruszkowym smakiem zimą. Przepis z forum Cin Cin .
Zalewa :1 litr
wody50-70 g
cukruPonad to :twarde
gruszki ( U mnie trochę ponad kilo. Ważne również żeby były twarde, podczas pasteryzacji nie rozgotują się )1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego do każdego słoikakora
cynamonu,
laska wanilii ( według uznania, ja zrobiłam same )miska z
wodą z dodatkiem kwasku
cytrynowego lub
soku z cytrynySkładniki zalewy mieszamy. Najlepiej aby
cukier w całości się rozpuścił.
Gruszki obieramy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy tak jak uważamy. Wkładamy do miski z zakwaszoną
wodą sokiem z cytryny lub kwaskiem. Zapobiegnie to ich czernieniu zanim włożymy do słoika i zalejemy zalewą.Do wcześniej wyparzonych słoików wsypujemy 1/2 łyżeczki kwasku
cytrynowego ( 1/2 do każdego słoika ). Układamy ściśle
gruszki. Zalewamy zalewą. Kto chce można włożyć
laskę wanilii lub korę
cynamonu. Zakręcamy, pasteryzujemy 15-20 minut.Smacznego :)