ßßß Cookit - przepis na Przetwory: powidła z dyni z wanilią i cytryną

Przetwory: powidła z dyni z wanilią i cytryną

nazwa

Wykonanie

Mogę powiedzieć, że jestem ogarnięta dyniowym szaleństwem od kilku dni, odkąd te cuda rozgościły się na dobre w warzywniakach, na targach, ba- nawet wzdłuż ulic, bo przejeżdżaliśmy kilka dni temu przez miejscowość, gdzie odbywały się dożynki...i dyniowe było wszystko!
Dziś dynia na słodko. Deserowo. Do naleśników, bułeczek czy gofrów. Rewelacyjny smak, lekko podkręcony wanilią, słodycz przełamana cytryną; słoneczny kolor, który z miejsca nastawia optymistycznie do życia. Zapraszam na powidła z dyni!
Składniki (na 2 małe słoiczki):
3 szklanki drobno pokrojonej dyni
1 szklanka cukru
1/2 laski wanilii
sok z 1 cytryny
1 łyżka wody
Przygotowanie:
Dynię obieram ze skórki ostrym nożem (najpierw kroję w plastry, potem odcinam skórkę), kroję ją w małą kostkę i wrzucam do garnka z grubym dnem. Wsypuję cukier i wlewam łyżkę wody, zagotowuję i zmniejszam ogień, by cały czas leciutko się gotowała. Dorzucam ziarenka z połowy laski wanilii ( kroję wanilię wzdłuż i nożem wyskrobuję ziarenka), wrzucam też pozostałe części wanilii. Dolewam sok z połowy cytryny. Gotuję bez przykrycia, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając- ok.70 minut. Przekładam gorące powidła do słoiczków, zakręcam dokładnie, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.
Przepis autorski.
Źródło:http://sio-smutki.blogspot.com/2014/09/przetwory-powida-z-dyni-z-wanilia-i.html