Wykonanie
Mogę powiedzieć, że jestem ogarnięta
dyniowym szaleństwem od kilku dni, odkąd te cuda rozgościły się na dobre w warzywniakach, na targach, ba- nawet wzdłuż ulic, bo przejeżdżaliśmy kilka dni temu przez miejscowość, gdzie odbywały się dożynki...i
dyniowe było wszystko!Dziś
dynia na słodko. Deserowo. Do naleśników, bułeczek czy gofrów. Rewelacyjny smak, lekko podkręcony
wanilią,
słodycz przełamana
cytryną;
słoneczny kolor, który z miejsca nastawia optymistycznie do życia. Zapraszam na powidła z dyni!
Składniki (na 2 małe słoiczki):3 szklanki drobno pokrojonej dyni1 szklanka
cukru1/2
laski waniliisok z 1
cytryny1 łyżka
wodyPrzygotowanie:
Dynię obieram ze skórki
ostrym nożem (najpierw kroję w plastry,
potem odcinam skórkę), kroję ją w małą kostkę i wrzucam do garnka z grubym dnem. Wsypuję
cukier i wlewam łyżkę
wody, zagotowuję i zmniejszam ogień, by cały czas leciutko się gotowała. Dorzucam ziarenka z połowy
laski wanilii ( kroję
wanilię wzdłuż i nożem wyskrobuję ziarenka), wrzucam też pozostałe części
wanilii. Dolewam sok z połowy
cytryny. Gotuję bez przykrycia, na niewielkim ogniu, od czasu do czasu mieszając- ok.70 minut. Przekładam gorące powidła do słoiczków, zakręcam dokładnie, odwracam do góry dnem i pozostawiam do ostygnięcia.Przepis autorski.