ßßß Cookit - przepis na Syrop z mniszka i wanilii

Syrop z mniszka i wanilii

nazwa

Wykonanie

Miód z mniszka robię co roku..i w tym roku przyszła pora na zrobienie takiego syropu..tym razem pomysł na dodanie wanilii podpatrzyłam tutaj. Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo ..
350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)
1 litr wody
2 cytryny
ziarenka z laski wanilii
1 kg cukru
Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte cytryny i odstawić na 24 godziny.
Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać cukier i wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.
Źródło:http://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2014/05/syrop-z-mniszka-i-wanilii.html