Wykonanie
Miód z mniszka robię co roku..i w tym roku przyszła
pora na zrobienie takiego
syropu..tym razem pomysł na dodanie
wanilii podpatrzyłam tutaj. Polecam..miodek pięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo ..

350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek)1 litr
wody2
cytrynyziarenka z
laski wanilii1 kg
cukruKwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać
wodą i gotować przez 15-20 minut. Dodać pokrojone na ćwiartki, dobrze umyte
cytryny i odstawić na 24 godziny.Następnego dnia przecisnąć przez gazę, do przefiltrowanego płynu dodać
cukier i
wanilię, gotować na małym ogniu do uzyskania pożądanej konsystencji (minimum 1,5-2 godziny). Gorący przelać do słoików, zakręcić i studzić do góry dnem.

