ßßß Cookit - przepis na Konfitura cytrynowa z cynamonem

Konfitura cytrynowa z cynamonem

nazwa

Wykonanie

Składniki:
650 g cytryn
600 ml wody
500 g cukru
1 laska wanilii
Wykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy, nalewamy świeżą wodę i gotujemy przez 30 minut. Cytryny znowu odcedzamy, nalewamy świeżej wody i moczymy owoce przez kolejne 24 godziny.
W garnku w którym będziemy robić konfiturę gotujemy wodę z dodatkiem cukru i cynamonu. Gdy cukier się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę cytryny i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż skórki zrobią się szkliste. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym znowu gotujemy przez 30-40 minut.
Moja konfiturę gotowałam 3 razy po 40 minut, wyszła ciemna bo cukier się skarmelizował a sok odparował. Jeśli wolicie, żeby miała jaśniejszy kolor można ją gotować krócej.
Gdy konfitura jest już gotowa, przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, mocno zakręcamy i studzimy do góry nogami.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2014/01/konfitura-cytrynowa-z-cynamonem.html