Wykonanie
Składniki:650 g
cytryn600 ml
wody500 g
cukru1
laska waniliiWykonanie:
Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną
wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie
cytryny odcedzamy, nalewamy świeżą
wodę i gotujemy przez 30 minut.
Cytryny znowu odcedzamy, nalewamy świeżej
wody i moczymy
owoce przez kolejne 24 godziny.W garnku w którym będziemy robić
konfiturę gotujemy
wodę z dodatkiem
cukru i
cynamonu. Gdy
cukier się rozpuści dodajemy pokrojone w kostkę
cytryny i gotujemy na małym ogniu, bez przykrycia, aż skórki zrobią się szkliste. Odstawiamy do przestygnięcia, po czym znowu gotujemy przez 30-40 minut.Moja
konfiturę gotowałam 3
razy po 40 minut, wyszła ciemna bo
cukier się skarmelizował a sok odparował. Jeśli wolicie, żeby miała jaśniejszy kolor można ją gotować krócej.Gdy
konfitura jest już gotowa, przekładamy ją do wyparzonych i suchych słoiczków, mocno zakręcamy i studzimy do góry nogami.