Wykonanie
Tak jak napisałam wyżej jest to ciasto na gofry. Taką miałam ochotę pojeść goferków z
bitą śmietaną i
owocami ale niestety po przygotowaniu ciasta okazało się, że gofrownica nie grzeje. Trzeba było spożytkować masę więc zrobiłam pancakes-y. Wyszły bardzo, bardzo smaczne z lekką nutą
cytrynki. Ale najlepiej smakowały drugiego i trzeciego dnia, świetnie skruszały, rozpływały się w ustach. W przypadku pancakes z tej ilości ciasta wychodzi ich sporo, jedliśmy 3 dni :) Przepis
Anna Olson z programu " Na słodko 3 ".
Składniki :1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki grysiku kukurydzianego2 łyżki
cukru1 łyżka
proszku do pieczeniaokoło 2 łyżeczek
skórki z cytrynyszczypta
soli1 i 1/4 szklanki
maślanki1/2 szklanki
oleju roślinnego2 duże
jajaDo miski wsypujemy
mąkę, grysik,
proszek do pieczenia,
skórkę cytryny,
cukier i szczyptę
soli. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od
białek. Do drugiej miski wlewamy
maślankę,
olej,
żółtka. Mieszamy. Przelewamy do suchych składników. Miksujemy lub mieszamy ręcznie trzepaczką. W cieście mają być grudki, więc robimy to do momentu aż składniki się połączą.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta partiami i delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki należy wmieszać w masę.Z tak powstałego ciasta można smażyć pancakes-y lub zgodnie z jego przeznaczeniem gofry. W przypadku pancakes na patelnię wylewamy niewielkie ilości ciasta za pomocą łyżki. Smażymy z obu stron na złoto. W przypadku gofrów : na rozgrzaną gofrownicę, spryskaną
olejem nalewamy 1/3 szklanki ciasta i smażymy do momentu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para.smacznego :)