Wykonanie
Idealne !!!! Z wierzchu chrupiące, miękkie w środku. Smaki dzieciństwa. Przepis Anny Olson z programu " Na słodko 3"
Składniki :1 i 1/4 szklanki
mąki1/2 szklanki grysiku kukurydzianego ( użyłam
mąki kukurydzianej )2 łyżki
cukru1 łyżka
proszku do pieczeniaokoło 2 łyżeczek
skórki z cytrynyszczypta
soli1 i 1/4 szklanki
maślanki1/2 szklanki
oleju roślinnego2 duże
jajaDo miski wsypujemy
mąkę, grysik,
proszek do pieczenia,
skórkę cytryny,
cukier i szczyptę
soli. Mieszamy.
Żółtka oddzielamy od
białek. Do drugiej miski wlewamy
maślankę,
olej,
żółtka. Mieszamy. Przelewamy do suchych składników. Miksujemy lub mieszamy ręcznie trzepaczką. W cieście mają być grudki, więc robimy to do momentu aż składniki się połączą.
Białka ubijamy na sztywno. Dodajemy do ciasta partiami i delikatnie za pomocą łyżki lub szpatułki należy wmieszać w masę.Na rozgrzaną gofrownicę, spryskaną
olejem nalewamy 1/3 szklanki ciasta i smażymy do momentu aż z gofrownicy przestanie wydobywać się para.Smacznego :)