Wykonanie
Muszę się przyznać mam fazę na
gruszki od jakiegoś czasu. Mogłabym je dodawać do wszystkiego. Najbardziej lubię je w połączeniu z
korzennymi przyprawami i ciasto
czekoladowym. mmm....Ciasto innym razem dziś proponuję bardzo aromatyczne, słodziutkie
gruszki pod kruszonką. Mimo, że użyłam dość słodkich
owoców i w
sumie do przepisu idzie 100 g
cukru to cały deser nie jest przesadzony
słodyczą. Jest dość słodki ale jak dla mnie ta granica " za " nie została przekroczona. A należę do osób, które się szybko zasładzają. Oczywiście ilość
cukru można zmniejszyć. Deser przepyszne. Mój N. stwierdził, że genialny. A smak i zapach
kardamonu....cudowny :) Przepis pochodzi z TEJ strony.

Składniki :500 g
gruszek ( waga po obraniu i usunięciu gniazda nasiennego )50 g
brązowego cukru3-4 łyżeczki
soku z limonki ( dałam z
cytryny )2-3 łyżeczki
koniaku ( może być
brandy )1/2 - 1 łyżeczki mielonego
kardamonu ( dałam 1 kopiatą łyżeczkę )1-2 łyżki
masłaKruszonka :100 g
mąki50 g
brązowego cukru60 g
masła ( z lodówki )Najpierw przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki mieszamy w misce i rozcieramy
między palcami aż uzyskamy konsystencję przypominająca
bułkę tartą. Odstawiamy do lodówki.Dalszą część deseru można przygotować na 2 sposoby :Sposób 1.Tą metodą robiłam ja i autorka bloga od, której wzięłam przepis.
Gruszki w całości się nie rozpadną, część zachowa swój kształt.
Gruszki kroimy w grubszą kostkę, przekładamy do miski.
Sok z limonki i
brandy łączymy razem. Zalewamy nim
gruszki. Odstawiamy na 20- 30 minut, żeby sobie poleżały w marynacie. Następnie na patelni roztapiamy
masło. Dodajemy
cukier, mieszamy. W momencie kiedy się rozpuści dolewamy
soki z pod
owoców. Doprowadzamy do wrzenia, gotujemy aż płyny zredukują się o 1/4. Wtedy przelewamy zawartość patelni do
gruszek, dodajemy
kardamon. Mieszamy. Przekładamy do naczynia żaroodpornego lub na blaszkę o średnicy ok 18 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 180°C przez 20-30 minut.Sposób 2.
Gruszki kroimy w grubszą kostkę. Na patelni roztapiamy
masło, dodajemy
gruszki. Podsmażamy 1 minutę. dodajemy
cukier, mieszamy.Kiedy
cukier się rozpuści dodajemy sok wymieszany z
brandy. Trzymamy na ogniu jeszcze minutkę. Zdejmujemy całość z patelni, dodajemy
kardamon, mieszamy. Przekładamy całość do naczynia żaroodpornegol ub na blaszkę o średnicy ok 18 cm. Posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180°C przez 20-30 minut.Smacznego :)