Wykonanie
Sezon grilowy w pełni więc przy okazji można sobie podszykować składniki na obiad na drugi dzień.
Potem tylko szybki montaż i gotowe. Oczywiście można je upiec w piekarniku ale po co utrudniać sobie życie.Ważne w tym przepisie jest żeby użyć
ostreg sera lub
ser wymieszać z pikantnymi
przyprawami i koniecznie na końcu dodać
boczek. Te dwa składniki tak naprawdę dodają idealnego smaku
ziemniakom. Przepis Nigella Lawson " Nigella Świątecznie ".

Składniki :10 dużych
ziemniaków225 g
ostrego cheddara lub czerwonego
sera Leicester ( dałam zwykły żółty )*1/2 łyżeczi
soli250 ml kwaśnej
śmietany4
dymki1 łyżka
sosu worcestershiresporo świeżo zmielonego
czarnego pieprzu10 plastrów
bekonu lub cienko pokrojony
boczekZiemniaki delikatnie nakłuwamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około godzinę do 1,5 aż skórka będzie chrupka. Ja aż tyle trudu sobie nie zadałam dwa dni wcześniej uparowałam je podczas robienia grilla. Zawinęłam każdego z osobna
ziemniaka w folię aluminiową i położylam na kratce wewnątrz grila pod którą i na był węgiel drzewny,
ziemniaki leżały po bokach tak żeby się nie spaliły.Kiedy
ziemniaki przestygną przekrawamy je na pół razem ze skórką i wydtrażamy miąższ. Należy to robić delikatnie żeby "miseczki" ze skórki się nie ropadły.Miąższ wkładamy do miski razem z 200 g
sera i
śmietaną.
Dymki drobno siekamy dodajemy wraz z
sosem worcestershire do miski, doprawiamy
przyprawami i mieszamy dokładnie aby wszystko dobrze się połączyło.Tak powstały farsz nakładamy z powrotem do "miseczek ziemniaczanych". Układamy na blasze, najlepiej żeby ściśle przylegały do siebie. Posypujemy z wierzchu pozostałym
serem. Każdą "łódeczkę" przykrywamy folią aluminową. Pieczemy w temp. 200°C przez 20-30 minuty.
Boczek smażymy na chrupko, kruszymy ( jeśli używamy
bekonu ). Po wyjęciu
ziemniaków z piekarnika posypujemy z wierzchu
bekonem.* Jeśli tak jak ja używacie zwykłego
sera żółtego zmieszajcie go z niedużą iloscią
chilii lub
pieprzu cayenne.*
Ziemniaki można upiec wcześniej i przechowywać w lodówce ale nie więcej jak dwa dni.Smacznego :)