Wykonanie
Share the post "Pasta z wędzonego
pstrąga / Smoked trout paste"Jakiś czas temu odkryłam, że w pobliskim centrum handlowym organizowane są targi produktów regionalnych. Z radością zaopatruję się tam w pyszne
pieczywo na zakwasie,
sery i co dla mnie najważniejsze –
ryby. Co prawda te produkty do najtańszych nie należą, jednak zapewniam, że warto. Ostatnio przyuważyłam stoisko z
wędzonymi rybami i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Takim to sposobem zostałam szczęśliwą posiadaczką pięknego, wędzonego
pstrąga i kawałka
wędzonej polędwicy z
tuńczyka.
Polędwica i połowa
pstrąga bardzo szybko zostały spożytkowane na kanapki, a z drugiej połowy
pstrąga skonstruowałam taką oto pyszną pastę. Polecam!Scroll down for English

(2 szklanki)Składniki:220 g
serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej1/4 szklanki
śmietany2 łyżki
soku z cytrynychlust
sosu Worcestershire150 g wędzonego
pstrąga, posiekanego1 łyżka posiekanego świeżego
koperku, plus do dekoracji3
dymki, białe i zielone części, posiekane1 łyżka
kaparów1/8 łyżeczki
pieprzu cayennesól i
pieprz czarny mielonyPrzygotowanie:Umieść
ser,
śmietanę,
sok z cytryny i
sos Worcestershire w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Wmieszaj posiekanego
pstrąga,
koperek,
dymkę,
kapary i
pieprz cayenne lub dorzuć do blendera i zmiksuj całość jeśli lubisz gładsze pasty. Dopraw
solą i
pieprzem do smaku.Przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj
koperkiem i ewentualnie
kaparami.Smacznego!

English versionSmoked trout paste(2 cups)Ingredients:220 g cream cheese, room temperature1/4 cup sour cream2 tablespoons freshly squeezed lemon juicedash of Worcestershire sauce150 g smoked trout, finely minced1 tablespoon chopped fresh dill, plus
more for garnish3 scallions, white and green parts, chopped1 tablespoon capers, drained1/8 teaspoon ground
cayenne peppersalt and ground black pepperPreparation:Put the cream cheese, sour cream, lemon juice and Worcestershire in a blender and blend until smooth. Fold in the trout, dill, scallions, capers and
cayenne pepper. Season with salt and pepper to taste.Leave in the fridge to set until ready to
serve. Garnish with fresh dill and capers.Enjoy!Share the post "Pasta z wędzonego
pstrąga / Smoked trout paste"



