ßßß Cookit - przepis na Pasta z wędzonego pstrąga

Pasta z wędzonego pstrąga

nazwa

Wykonanie

Share the post "Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste"
Jakiś czas temu odkryłam, że w pobliskim centrum handlowym organizowane są targi produktów regionalnych. Z radością zaopatruję się tam w pyszne pieczywo na zakwasie, sery i co dla mnie najważniejsze – ryby. Co prawda te produkty do najtańszych nie należą, jednak zapewniam, że warto. Ostatnio przyuważyłam stoisko z wędzonymi rybami i nie mogłam przejść obok niego obojętnie. Takim to sposobem zostałam szczęśliwą posiadaczką pięknego, wędzonego pstrąga i kawałka wędzonej polędwicy z tuńczyka. Polędwica i połowa pstrąga bardzo szybko zostały spożytkowane na kanapki, a z drugiej połowy pstrąga skonstruowałam taką oto pyszną pastę. Polecam!
Scroll down for English
(2 szklanki)
Składniki:
220 g serka śmietankowego, w temperaturze pokojowej
1/4 szklanki śmietany
2 łyżki soku z cytryny
chlust sosu Worcestershire
150 g wędzonego pstrąga, posiekanego
1 łyżka posiekanego świeżego koperku, plus do dekoracji
3 dymki, białe i zielone części, posiekane
1 łyżka kaparów
1/8 łyżeczki pieprzu cayenne
sól i pieprz czarny mielony
Przygotowanie:
Umieść ser, śmietanę, sok z cytryny i sos Worcestershire w blenderze i zmiksuj do uzyskania gładkiej, jednolitej pasty. Wmieszaj posiekanego pstrąga, koperek, dymkę, kapary i pieprz cayenne lub dorzuć do blendera i zmiksuj całość jeśli lubisz gładsze pasty. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
Przechowuj w lodówce, przed podaniem udekoruj koperkiem i ewentualnie kaparami.
Smacznego!
English version
Smoked trout paste
(2 cups)
Ingredients:
220 g cream cheese, room temperature
1/4 cup sour cream
2 tablespoons freshly squeezed lemon juice
dash of Worcestershire sauce
150 g smoked trout, finely minced
1 tablespoon chopped fresh dill, plus more for garnish
3 scallions, white and green parts, chopped
1 tablespoon capers, drained
1/8 teaspoon ground cayenne pepper
salt and ground black pepper
Preparation:
Put the cream cheese, sour cream, lemon juice and Worcestershire in a blender and blend until smooth. Fold in the trout, dill, scallions, capers and cayenne pepper. Season with salt and pepper to taste.
Leave in the fridge to set until ready to serve. Garnish with fresh dill and capers.
Enjoy!
Share the post "Pasta z wędzonego pstrąga / Smoked trout paste"
Źródło:http://karmelowy.pl/pasta-z-wedzonego-pstraga-smoked-trout-paste