Wykonanie
Chcę Wam pokazać moją kolejną
marchewkową wariację, tym razem w sosie
serowym. Była już
marchewka duszona z
ogórkiem ( przepis tu ), była z
czosnkiem ( tu ), z
morelami ( znajdziecie ją tutaj ), z fenkułem i
miętą (jest tu ). Wszystkie pyszne, zwłaszcza dla takiego marchewkozjadacza jak ja :)




Składniki :1 szklanka
mlekaok. 150 g. tartego
żółtego sera ( u mnie
mozzarella plus garść
sera długodojrzewającego )150 g.
bekonu w plastrach2 łyżki posiekanej
natki pietruszki1/3 łyżeczki
chili w płatkachok. 1/3 łyżeczki
soliświeżo mielony
czarny pieprz do smakuPrzygotowanie:Wyszorowane
marchewki kroję w niewielkie kawałki, wrzucam do garnka, zalewam
mlekiem, dodaję
sól i przez ok. 10 minut gotuję na wolnym ogniu.
Marchewka powinna pozostać jędrna. Wyjmuję
marchew z garnka pozostawiając
mleko.
Bekon kroję w duże kawałki, przerzucam na suchą patelnię i lekko rumienię. Do gorącego
mleka dorzucam
chili, doprawiam
pieprzem i wrzucam tarty
ser, mieszając aż się dokładnie rozpuści. Dokładam
marchew i
bekon, podgrzewam chwilę razem. Przed samym podaniem dodaję posiekaną
natkę pietruszki.
Marchew podaję gorącą jako dodatek do pieczonego drobiu.Przepis autorski.


