Wykonanie
To pierwsza moja
tarta jaką odważyłam się upiec. Nie tylko dlatego, że miałam na nią straszną chrapkę ale na pierwszy rzut chciałam przygotować tarte w prostym wykonianiu. Wiele nasłuchałam i naczytałam się o niewychodzących spodach. To za suchych, to za mokrych.Ciasto bardzo aromatyczne oczywiście
gruszkowe ale z wyczuwalną wyraźną nutą
cytryny. Nie za słodkie takie w sam raz. Wilgotne. Łatwe i ekspresowe w wykonaniu :) Gorąco polecam !!! Przepis Rachel Allen.

Składniki :175 g
cukru pudru50 g
mąki100 g zmielonych
migdałówskórka otarta z 1/2
cytryny5
białek150 g roztopionego
masła2 średnie
gruszki ( ja zużyłam 1 dość sporą )25 g
płatków migdałowychCukier puder,
mąkę, zmielone
migdały.
skórkę z cytryny mieszamy w misce ( ja
makę i
cukier puder przesiałam ).
Białka ubijamy za pomocą trzepaczki ale nie na sztywno. Tylko tyle aż
zrobi się pianka na wierzchu. Wlewamy do suchych składników, dodajemy przestudzone roztopione
masło. Mieszamy za pomocą łyżki najlepiej drewnianej do połączenia składników w jednolitą masę.
Gruszki obieramy, kroimy na ćwiartki i tniemy na plastry. Masę wylewamy do formy o śr. ok 25 cm, wysmarowanej
masłem i posypanej
bułką tartą. Na wierzchu ciasta układamy
gruszki, posypujemy
płatkami migdałów.Pieczemy w temp. 200°C przez 15 minut, po tym czasie zmniejszamy temp. do 180°C i pieczemy kolejne 10 minut.Smacznego :)