Wykonanie

Dzisiaj proponuję domowe maślane
ciasteczka ze
skórką cytrynową i
czekoladą. Żeby je trochę "podrasować" nadaję im kształt szachownicy. Są pyszne i kruche, a tak łatwe do wykonania.175g
masła6 łyżek
cukru pudrustarta
skórka z cytryny300g
mąki25g
gorzkiej czekolady1
białkoUtrzeć
masło z
cukrem. Dodać
skórkę cytrynową i wymieszać. Dosypać
mąkę i wyrobić ciasto. Podzielić na połowę. Do jednej części dodać stopioną
czekoladę i dokładnie wyrobić. Obie połówki zawinąć oddzielnie w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.Oba kawałki ciasta uformować tak, aby ich wysokość wyniosła 2cm, a szerokość 4cm. Jeden kawałek posmarować lekko ubitym
białkiem i nakryć drugim plastrem ciasta. Przekroić ciasto wzdłuż i przewrócić jeden kawałek. Posmarować brzeg
białkiem i przyłożyć drugi kawałek, lekko dociskając. Pokroić ciasto na plastry, ułożyć na blasze i piec w piekarniku przez 10 minut w 180 stopniach. Zostawić na blasze do ostygnięcia. Przełożyć i pozostawić, aby całkowicie ostygły.Smacznego!