Wykonanie
Zdaje sobie sprawę z tego, iż takich przepisów i pomysłów można znaleźć na pęczki w internecie, ale u mnie
ciasteczka tego typu pojawiają się pierwszy raz i z pewnością nie ostatni. Następne w kolejce będą z dużą ilością
masła orzechowego! Oczywiście, obdarowałam nimi dziewczyny z uczelni bo tylko tak
mogę się dowiedzieć czy faktycznie wypiek jest udany i warto go publikować :)Składniki:/24 sztuki/110g
masła160g
mąki (użyłam pełnoziarnistej oraz pszennej)50g
cukru pudru60g
gorzkiej czekoladyPrzygotowanie:W miseczce łączymy ze sobą miękkie
masło,
mąkę oraz
cukier puder. Energicznie zagniatamy kruche ciasto. Na sam koniec dodajemy do niego posiekaną
czekoladę.Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a następnie odrywamy niewielkie kawałeczki ciasta, z których tworzymy kuleczki wielkości
orzecha włoskiego i delikatnie je spłaszczamy.
Ciasteczka pieczemy w 180 stopniach przez 15-20 minut, aż się zarumienią. Odkładamy do wystudzenia na metalową kratkę.Smacznego :)