Wykonanie
Na parę dni zniknę z życia blogowego. Wyruszam na Święta do domu, czeka mnie długa podróż. Tydzień przed Wigilią będzie dla mnie bardzo pracowity ale obiecuje, że wpisy dodam jak tylko czas mi na to pozwoli. Na same Święta przygotuję sprawdzone przepisy ale za to w paczkach zamiast
słodyczy sklepowych
będe tylko jadalne prezenciki zrobione przeze mnie. I tu przetestuję parę nowych przepisów. Na pewno
będe miała ograniczony dostęp do kuchenki więc większość podarków będzie bez pieczenia A tym czasem zostawiam przepis od Arabeski na
ciasteczka z
masłem orzechowym. Bardzo smaczne, kruche.
Słodycz przełamuje lekko słonawy smak
masła orzechowego. Polecam :)
Składniki :3/4 szklanki kremowego
masła orzechowego120 g
tłuszczu roślinnego typu "
Planta" ( dałam
zwykłą margarynę )1 1/4 szklanki
brązowego cukru ( dałam niepełną szklankę białego kryształu i 1/4 brązowego )3 łyżki
mleka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego ( w oryginale 1 łyżka )1 duże
jajko1 i 3/4 szklanki
mąki3/4 łyżeczki
sody3/4 łyżeczki
soli ( jak Arabeska dałam tylko szczyptę )W jednej misce łączymy na jednolitą masę tłuszcz,
cukier,
mleko,
wanilię i
masło orzechowe. Następnie dodajemy
jajko i jeszcze raz dobrze mieszamy. W drugiej misce przesiewamy
mąkę z
sodą i
solą. Małymi ilościami dodajemy do masy cały czas ucierając. Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia kładziemy łyżką kleksy z ciasta ( zostawiamy dość spore odległości bo
ciastka jeszcze urosną ) jeśli wyszło dość żadkie. Jeśli zwarte i bez problemu nadaje się do formowania ( jak u mnie ), lepimy kulki wielkości
orzecha włoskiego lekko rozpłaszczamy. Pieczemy w 200 °C przez 7-8 minut ( do momentu aż brzegi
ciastek zaczną się rumienić ).Smacznego :)