ßßß Cookit - przepis na SNICKERSOWE MUFFINY

SNICKERSOWE MUFFINY

nazwa

Wykonanie

Książka Nigelli doprowadza mnie do szału. Najchętniej tylko bym piekła. Najgorsze jest to, że zawsze muszę wszystkiego spróbować...;) Teraz "pod nóż" poszedł przepis na muffinki snikersowo-fistaszkowe z masłem orzechowym, które rzekomo mają smakować wszystkim. I rzeczywiście smakują. Tym razem użyłam foremek do minimuffinek, które dostałam na urodziny. Są strasznie pożyteczne, bo zawsze gdy zostanie mi trochę ciasta to wkładam do nich i mam nie 4 duże a 10 małych babeczek. Zresztą lepiej zjeść małe kęsy, może po 4 będzie już głupio sięgać po następną...chociaż kogo ja okłamuję ;)
No nic, spróbujcie tego połączenia;)
PS. Te muffinki lepiej smakują w foremce standardowych rozmiarów, bo małe szybko wysychają;)
Składniki:
3 snikersy drobno posiekane (najlepiej kupić 2 podwójne po 75 g i 1 normalny 51 g)
250 g mąki
1 , 5 łyżeczki proszku
szczypta soli
6 łyżek brązowego cukru
6 łyżek masła orzechowego crunchy
175 ml mleka
60 g stopionego i ostudzonego masła
1 jajko
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek i sól wymieszać w misce, dodać masło i mieszać aż masło porozdziela się w mniejsze grudki obtoczone w mące. W drugim naczyniu rozbełtać jajko, dodać mleko i masło i wymieszać. Płynne składniki dodać do mokrych i wymieszać lekko do połączenia. Masa będzie gęsta i ciężko będzie się mieszać. Dodać snikersa i znów wymieszać. Rozkładać do foremek wyłożonych papilotkami lub do natłuszczonych. Piec w temp. 180 st. C przez około (w zależności od wielkości muffinek) 15-20 minut lub do ze złocenia wierzch. Wyjąć, ostudzić i lekko ciepłe ozdobić roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą i połówkami orzechów.
Smacznego:)
A to tak na letnie smutki ;)
Źródło:http://zpamietnikamlodejkucharki.blogspot.com/2012/07/snikersowe-muffiny.html