Wykonanie
Bardzo lubię takie dania jedno garnkowe i przede wszystkim sycące. Może nie jest to szybkie danie ale na pewno opłaca sie poświęcić mu chwilkę. Najwięcej czasu zajęło mi podsmażanie ziemniaczków. Za dużo na patelni za mała patelnia :) W przepisie, który mam wyciety z jakiej starej gazety typu "
Tina" szacowany czas na przygotowanie tego smakołyku to 25 min. Zgodzę się ale jeśli będziemy przygotowywać to w obszerniejszym naczyniu niż zwykła patelenka. Dla mnie warzywka obłedne. Danie ląduje do działu ulubione przepisy :) Gorąco polecam !!! :)

Składniki na 2 porcje :20 dag
ziemniaków40 dag
pieczarek1 pęczek
cebulki dymki ( u mnie bez )15 dag
pomidorków koktajlowych5 dag
wędzonego boczku1/3 kostki
margarynyzioła prowansalskie,
sól,
pieprzZiemniaki obieramy, kroimy w kostkę.
Pieczarki kroimy na pół jeśli są duże to na ćwiartki. Dwie
dymki odłożyć na później, resztę pokroić.
Boczek tniemy w paseczki i wysmażamy go na
margarynie po czym zdejmujemy go z patelni. Na tym samym tłuszczu smażymy
ziemniaki do miękkosci, następnie wrzucamy całą
dymkę ( tą którą wcześniej odłożyliśmy ) i podsmażamy razem kolejne 5 minut. Zdejmujemy
dymkę i dodajemy
pieczarki i pokrojone wcześniej
cebulki. Smażymy około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Na jakieś 2-4 minuty przed końcem dodajemy
sól i
pieprz do smaku oraz około jednej łyżki
ziół prowansalskich. Dodajemy uprzednio wysmażony
boczek i
pomidorki poprzecinane na pół. Dokładnie mieszamy.Smacznego :)