Tradycyjne gołąbki z mięsa mielonego i ryżu w sosie pomidorowym są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Dzisiejsza wersja to alternatywa kiedy znudzi nam się sos pomidorowy :)Potrzebujemy:8 liści młodej kapustykilogram ugotowanych ziemniaków200 dag boczku wędzonegocebulasólpieprzpieczarki150 ml słodka śmietana 36%Liście kapusty parzymy, przygotowujemy jak do tradycyjnych gołąbków. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na skwarki, w połowie smażenia dodajemy pokrojoną cebulkę. Całość dodajemy do ugotowanych, poduszonych ziemniaków, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Tak powstałym farszem napełniamy liście i zawijamy. Pieczemy w w naczyniu żaroodpornym na łyżce oleju. Na wierzch polewamy śmietanę i posypujemy lekko podsmażonymi pieczarkami. Zapiekamy w 190'C 40 minut.