ßßß Cookit - przepis na Gołąbki ziemniaczane

Gołąbki ziemniaczane

nazwa

Wykonanie

Tradycyjne gołąbki z mięsa mielonego i ryżu w sosie pomidorowym są lubiane zarówno przez dzieci jak i dorosłych. Dzisiejsza wersja to alternatywa kiedy znudzi nam się sos pomidorowy :)
Potrzebujemy:
8 liści młodej kapusty
kilogram ugotowanych ziemniaków
200 dag boczku wędzonego
cebula
sól
pieprz
pieczarki
150 ml słodka śmietana 36%
Liście kapusty parzymy, przygotowujemy jak do tradycyjnych gołąbków. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na skwarki, w połowie smażenia dodajemy pokrojoną cebulkę. Całość dodajemy do ugotowanych, poduszonych ziemniaków, doprawiamy pieprzem i jeśli trzeba solą. Tak powstałym farszem napełniamy liście i zawijamy. Pieczemy w w naczyniu żaroodpornym na łyżce oleju. Na wierzch polewamy śmietanę i posypujemy lekko podsmażonymi pieczarkami. Zapiekamy w 190'C 40 minut.
Źródło:http://ugotuj-z-marta.blogspot.com/2015/06/goabki-ziemniaczane.html