ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa z dzika wg. Leona

Kiełbasa z dzika wg. Leona

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Podgardle prasowane na ostro
Belona wędzona »
Kiełbasa z dzika wg. Leona
Składniki:
5kg mięsa kl I z dzika
11kg mięsa kl II z dzika
2kg wołowiny kl II
2,2 słoniny twardej wieprzowej
Peklosól 18g/kg mięsa
sól 18g/kg słoniny
Kawałki mięsa (słoniny) mieszamy z peklosolą (solą) i zostawiamy w zimnym (4 stopnie) miejscu na 48 godzin. Co 12 godzin mieszamy.
Potem mielenie:
3kg mięsa kl II z dzika i słoninę na 10mm
6kg mięsa kl II na 8mm
5kg mięsa kl I na szarpaku
2kg mięsa kl II wraz z wołowiną na 3mm trzykrotnie
Do mięsa zmielonego na 3mm dodałem łącznie 2 litry bardzo zimnej wody i długo wyrabiałem wraz przyprawami w proporcjach (na całość posiadanego mięsa):
pieprz kolorowy/pieprz czarny (pół na pół) - 1,5g/kg
jałowiec - 0,5g/kg
gorczycza biała - 1g/kg
Powyższe przyprawy utłukłem w moździeżu
czosnek - 5g/kg wyciśnięty przez praskę i zmieszany z niewielką ilością soli.
Po dokładnym wymieszaniu (około 30 min) połączyłem to z resztą mięsa. Wtedy, ze względu na dużą ilość, podzieliłem wszystko na 2 części (do dwóch misek) i wyrabialiśmy to na "4 ręce" aż do uzyskania swoistej kleistości (ok. 40 minut)
Osadzanie trwało około 5 godz. w temp. 7 stopni
Następnie wędzenie.
Najpierw obsuszanie przez 30 minut w temp. 40 stopni, a później w ciepłym dymie 50 - 60 stopni przez 3,5 godziny.
Po wędzeniu całość sparzyłem.
Nieskromnie muszę się przyznać, że wyrób ten otrzymuje wśród rodziny i znajomych same najlepsze noty! Emotikon wink
Czuj dym!
Leon Emotikon smile
czwartek, 18 czerwca 2015, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2015/06/Kielbasa-z-dzika-wg-Leona.html