Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Podgardle prasowane na ostroBelona wędzona »
Kiełbasa z dzika wg. Leona

Składniki:5kg
mięsa kl I z dzika11kg
mięsa kl II z dzika2kg
wołowiny kl II2,2
słoniny twardej wieprzowejPeklosól 18g/kg
mięsasól 18g/kg
słoninyKawałki
mięsa (
słoniny) mieszamy z peklosolą (
solą) i zostawiamy w zimnym (4 stopnie) miejscu na 48 godzin. Co 12 godzin mieszamy.
Potem mielenie:3kg
mięsa kl II z dzika i
słoninę na 10mm6kg
mięsa kl II na 8mm5kg
mięsa kl I na szarpaku2kg
mięsa kl II wraz z
wołowiną na 3mm trzykrotnieDo
mięsa zmielonego na 3mm dodałem łącznie 2 litry bardzo zimnej
wody i długo wyrabiałem wraz
przyprawami w proporcjach (na całość posiadanego
mięsa):
pieprz kolorowy/pieprz czarny (pół na pół) - 1,5g/kg
jałowiec - 0,5g/kg
gorczycza biała - 1g/kgPowyższe
przyprawy utłukłem w moździeżu
czosnek - 5g/kg wyciśnięty przez praskę i zmieszany z niewielką ilością
soli.Po dokładnym wymieszaniu (około 30 min) połączyłem to z resztą
mięsa. Wtedy, ze względu na dużą ilość, podzieliłem wszystko na 2 części (do dwóch misek) i wyrabialiśmy to na "4 ręce" aż do uzyskania swoistej kleistości (ok. 40 minut)Osadzanie trwało około 5 godz. w temp. 7 stopniNastępnie wędzenie.

Najpierw obsuszanie przez 30 minut w temp. 40 stopni, a później w ciepłym
dymie 50 - 60 stopni przez 3,5 godziny.Po wędzeniu całość sparzyłem.

Nieskromnie muszę się przyznać, że wyrób ten otrzymuje wśród rodziny i znajomych same najlepsze noty! Emotikon
winkCzuj dym!Leon Emotikon smileczwartek, 18 czerwca 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter