Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Serek a la Almette z siekaną ...
Boczek na ciepło »
Słonina paprykowana - wędzona

Składniki:-
słonina jak najgrubsza-
czosnek, ząbki dobrej jakości-
papryka ostra mielona-
sól kamienna,Najpierw
słoninę nakłuwamy co ok. 4-5cm i wciskamy przekrojony ząbek
czosnku.

Następnie grzebiemy ją w
soli kamiennej na ok 2 tygodnie. Na dno pojemnika wysypujemy warstwę
soli ok. 2cm, kładziemy skóra do dołu, posypujemy
solą i kładziemy drugi kawałek
słoniny skóra do góry. Zasypujemy
solą całkowicie z góry i po bokach. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni).

Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z
soli szczotką i nacieramy zmiażdżonym
czosnkiem, a następnie
papryką ze wszystkich stron.Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).Teraz zaczynamy proces wędzenia zimnym
dymem po ok 2 h dziennie przez tydzień.Obwędzoną
słoninę zamrażamy na tydzień, dwa. Następnie rozmrażamy w lodówce, osuszamy i zajadamy.Smacznegoczwartek, 19 lutego 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter