ßßß
Składniki:- słonina jak najgrubsza- czosnek, ząbki dobrej jakości- papryka ostra mielona- sól kamienna,Najpierw słoninę nakłuwamy co ok. 4-5cm i wciskamy przekrojony ząbek czosnku.
Następnie grzebiemy ją w soli kamiennej na ok 2 tygodnie. Na dno pojemnika wysypujemy warstwę soli ok. 2cm, kładziemy skóra do dołu, posypujemy solą i kładziemy drugi kawałek słoniny skóra do góry. Zasypujemy solą całkowicie z góry i po bokach. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni).
Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z soli szczotką i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie papryką ze wszystkich stron.Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).Teraz zaczynamy proces wędzenia zimnym dymem po ok 2 h dziennie przez tydzień.Obwędzoną słoninę zamrażamy na tydzień, dwa. Następnie rozmrażamy w lodówce, osuszamy i zajadamy.Smacznegoczwartek, 19 lutego 2015, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter