ßßß
Składniki:- słonina jak najgrubsza- czosnek, ząbki dobrej jakości- papryka ostra mielona- sól kamienna,Słonina na foto zrobiona w grudniu 2013.Najpierw słoninę grzebiemy w soli kamiennej na ok 5-10 dni. Ma być zasypany warstwą ok 3-5 cm z każdej strony. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni). Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z soli szczotką, szpikujemy czosnkiem co ok 3-4 cm i nacieramy zmiażdżonym czosnkiem, a następnie papryką ze wszystkich stron.Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).Następnie wędzimy zimnym dymem ok 2 h.Wieszamy w chłodnym miejscu i czekamy aż dojrzeje. Ja powiesiłem w wędzarni na kilka miesięcy (temp. ok 2-10 stopni).W między czasie można jeszcze raz lekko owędzić zimnym dymem (temp do 20 stopni) z 1h.Słoninka jest delikatna, smarowna i wyczuwalny jest aromat dymu oraz ostrość papryki.Smacznegośroda, 02 kwietnia 2014, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter