Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Krupnioki wg. Arka
Szynka rolowana »
Słonina paprykowana - wędzona

Składniki:-
słonina jak najgrubsza-
czosnek, ząbki dobrej jakości-
papryka ostra mielona-
sól kamienna,
Słonina na foto zrobiona w grudniu 2013.Najpierw
słoninę grzebiemy w
soli kamiennej na ok 5-10 dni. Ma być zasypany warstwą ok 3-5 cm z każdej strony. Odstawiamy do chłodnego (temp. ok 4-6 stopni). Następnie wyjmujemy, oczyszczamy z
soli szczotką, szpikujemy
czosnkiem co ok 3-4 cm i nacieramy zmiażdżonym
czosnkiem, a następnie
papryką ze wszystkich stron.Wieszamy na kilka dni w chłodzie (do 10 stopni).Następnie wędzimy zimnym
dymem ok 2 h.Wieszamy w chłodnym miejscu i czekamy aż dojrzeje. Ja powiesiłem w wędzarni na kilka miesięcy (temp. ok 2-10 stopni).W
między czasie można jeszcze raz lekko owędzić zimnym
dymem (temp do 20 stopni) z 1h.
Słoninka jest delikatna, smarowna i wyczuwalny jest aromat
dymu oraz ostrość
papryki.Smacznegośroda, 02 kwietnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter