Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa domowa z dzikaGicz Jagnięca wg. Arkadiusza »Warchlak z rusztuWykonanie w oparciu o przepis dr. Russaka

Składniki:- płat z warchlaka jak na roladę-
sól kamienna 60g/litr
wody-
jałowiec,
listek laurowy,
ziele angielskie, … jakie lubimyWykroić z warchlak
schab z
boczkiem i
żeberkami. Następnie wykroić kości pozostawiając
schab połączony z
boczkiem. Ja robiłem z wykrawaniem kości i bez. Po wykrojeniu przed obróbką łatwiej jest później kroić
mięso.
Zioła zaparzamy i dodajemy do
wody z peklosolą. Wkładamy
mięso i peklujemy 3-5 dni w temp lodówkowej.Następnie wyjmujemy
mięso z zalewy i parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania w najgrubszym mięśniu ok. 70 stopni, czyli ok. 1h/kg najgrubszego
mięśnia.Po sparzeniu
mięsa kroimy je na grube plastry lub zostawiamy w całym płacie i smarujemy glazurą (
oliwa +
zioła jakie lubimy).Wkładamy na rusz grilla lub wstawiamy do piekarnika z grillem i zapiekamy.Gotowe.Jeśli nie mamy warchlaka może to być dzik, aby nie za duży i wiekowy.Smacznegoniedziela, 18 stycznia 2015, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter