ßßß
Składniki:- płat z warchlaka jak na roladę- sól kamienna 60g/litr wody- jałowiec, listek laurowy, ziele angielskie, … jakie lubimyWykroić z warchlak schab z boczkiem i żeberkami. Następnie wykroić kości pozostawiając schab połączony z boczkiem. Ja robiłem z wykrawaniem kości i bez. Po wykrojeniu przed obróbką łatwiej jest później kroić mięso.Zioła zaparzamy i dodajemy do wody z peklosolą. Wkładamy mięso i peklujemy 3-5 dni w temp lodówkowej.Następnie wyjmujemy mięso z zalewy i parzymy w wodzie o temp. ok. 75stopni do uzyskania w najgrubszym mięśniu ok. 70 stopni, czyli ok. 1h/kg najgrubszego mięśnia.Po sparzeniu mięsa kroimy je na grube plastry lub zostawiamy w całym płacie i smarujemy glazurą (oliwa + zioła jakie lubimy).Wkładamy na rusz grilla lub wstawiamy do piekarnika z grillem i zapiekamy.Gotowe.Jeśli nie mamy warchlaka może to być dzik, aby nie za duży i wiekowy.Smacznegoniedziela, 18 stycznia 2015, beiotpoleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisyMielonka z dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, soleniePolędwiczki z warchlakaPolędwica i szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z kaczkiDzika kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL Wood.nPisz blogzamów newsletter