Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Szynka parzona
Kiełbaska biała selerowa »
Kiełbasa czosnkowa suszona wg Leona
Składniki:
Łopatka - 1,5kg
Szynka - 2kg
Wołowina gulaszowa – 0,5kg
Boczek – 1kgSól/peklosól (50%/50%) – 19g/kg
Czosnek - 11g/kg
Pieprz (świeżo zmielony) – 2g/kg
Majeranek – 1g/kg
Mięso tniemy w kostkę ok. 3-4cm, mieszamy z mieszanką sól/peklosól (50%/50%) i odstawiamy, każdy z gatunków w osobnym pojemniku, na 48godz. w chłodnym (6 stopni) miejscu. Mieszamy co 12 godzin, po mieszaniu lekko przyklepujemy.Następnie mielimy:-
wołowinę i
boczek dwukrotnie na oczkach 3mm,-
łopatkę na oczkach 8mm-
szynkę na szarpakuZmielone
mięso mieszamy przez około 30 minut , dodajemy
pieprz,
majeranek i przepuszczony przez praskę, połączony z odrobiną
soli kuchennej czosnek. Dolewamy stopniowo ok. 400ml (na 5kg
mięsa) wystudzonego
bulionu warzywnego.Napełniamy jelita. Osadzamy przez około 12 godzin (nockę) w temperaturze ok. 10 – 12 stopni.Wstępnie suszymy w wędzarni przez około 40 minut w temperaturze 40 – 45 stopni. Wędzimy w temperaturze 50 – 60 stopni przez około 3 , 5 – 4 godziny do uzyskania pożądanego koloru.Suszymy w temperaturze pokojowej przez 6 – 7 dni.Rewelacyjny smak! Serdecznie polecamUwaga: Po uwędzeniu część
kiełbas zamiast suszyć możemy zaparzyć.Podziękowania dla Leona za przesłanie przepisu.sobota, 06 grudnia 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter