ßßß Cookit - przepis na Kiełbasa biała

Kiełbasa biała

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Moja wędzarnia
Kiszka kaszana »
Kiełbasa biała
Kiełbasa biała
Bardzo prosta w produkcji i smaczna kiełbas do spożywania na ciepło!!!
Surowce:
- 9 kg łopatki poddanej klasyfikacji,
- 1 kg II wołowej,
- 0,5kg boczku,
- 0,5kg podgardla
Dodatki:
- sól 18g/kg (nie peklosól !!!)
- pieprz 1,2g/kg,
- czosnek do smaku jak kto lubi,
- majranek 1g/kg
- kiełbaśnice kaliber 32mm
Miso z łopatki zemleć na sitku 8mm, wołowinę na 3mm (dwa razy lub kutrujemy), a boczek i podgardle na 6mm
Wymieszać wszystkie mięsa z dodatkiem soli i przypraw ok. 15 min. Napełnić kiełbaśnice i osadzać ok 1,5h.
Następnie można zamrozić w stanie surowym lub sparzyć w wodzie w temp. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz 70 stopni.
Smacznego
poniedziałek, 26 października 2009, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2009/10/Kielbasa-biala.html