Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Wędzarnia Marcina
Szynka w
papryce wędzonej wg. ... »
Kapusta kiszona, na zimę

Składniki:- 50kg
kapusty (kamienne głowy, nasze pochodzą z gospodarstwa ekologicznego)- 6kg
marchwi- 6 dużych główek polskiego
czosnku- 0,5kg
chrzanu (korzeń)- 750g
soli kamiennej niejodowanej-
gorczyca-
żurawiny - opcjonalnie jeśli ktoś lubi bardziej kwaśną
kapustęKapustę poszatkować.
Marchew,
chrzani i
czosnek zetrzeć na tarce o średnich oczkach. Wymieszać razem z
solą. Wsypywać do naczynia w którym będzie kiszone (najlepiej gliniane z
wodną pokrywką, my użyliśmy plastikowych poj. do żywności z workami do
kiszenia kapusty) warstwami ok 5-10 cm i ugniatać tłuczkiem lub dnem butelki, aż puści sok. Nasypać kolejną warstwę i ugniatać i tak aż do wypełnienia naczynia. Pozostawić w otwartym naczyniu
kapustę w temp. pokojowej na ok. 4-6 dni (w zależności od temp. otoczenia), aż rozpocznie się proces kiszenia. Codziennie ugniatać.

Jak już będzie kwaskowata, przyciskamy np dużym talerzem i np kamieniem, tak aby sok zakrył
kapustę. Zamykamy naczynie i przenosimy do chłodnej piwnicy o temp. poniżej 10 stopni.Powinno wystarczyć nam do kwietnia :-)Smacznegosobota, 15 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter