Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa cienka wg.
KubyWędzarnia Łowcy »
Kiełbasa tatrzańska

Składniki:-
mięso wieprzowe kl. II (
karkówka,
boczek) 4,5kg-
wołowina ścięgnista 0,5kg- peklosól 18-20g/kg-
pieprz naturalny 1,5g/kg-
czosnek 1,5g/kg- osłonki
białkowe 60-80mm
Mięso kroimy w kostkę i peklujemy poszczególnymi rodzajami oddzielnie, na sucho 48-72h w temp. ok. 6 stopni. Następnie
wieprzowinę rozdrabniamy na sitku 10mm, a
wołowinę na sitku 2-3mm.
Wołowinę kutrujemy, a jak nie mamy możliwości to malaksujemy lub ostatecznie mielemy 2-3
razy na sitku 2-3mm. Podczas kutrowania dodajemy ok. 3%
wody oraz
przyprawy.Mieszamy oba rodzaje
mięsa do uzyskania odpowiedniej kleistości. Napełniamy osłonki o odcinkach ok. 35-40cm.Osadzamy w temp do 18 stopni ok. 2h.Wędzimy po osuszeniu w wędzarni w temp. ok. 50 stopni ok. 2-3h do barwy brązowej.Parzymy w wodzie o temp. ok. 75 stopni ok. 60min do uzyskania wewnątrz temp ok. 68-72 stopnie.Studzimy do temp wewnątrz poniżej 30stopni i wędzimy powtórnie.Podsuszamy jeśli mamy gdzie kilka dni (2-3) w temp. poniżej 15 stopni. Można też ostatecznie w lodówce w temp ok. 10 stopni.Smacznegosobota, 03 maja 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter