Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Golonki ze słoika
Kiełbasa podwędzana z dzika »
Kiełbasa z
baraniny
Tak sobie wymyśliłemSkładniki:-
baranina (z
szynek) kl I 1kg-
baranina kl II (gulaszowa) 2kg-
wieprzowina kl III (z
golonek) 1,5kg- peklosól 17-20g/kg-
pieprz biały 1,5g/kg-
czosnek-
imbir 0,5g/kg-
majeranek 1g/kg-
ziele angielskie 0,5g/kg- jelita wieprzowe 28-30mm
Mięso jeśli jest z rozbioru
barana to należy pozbawić dokładnie
łoju. Będzie mniej czuć
baranem.Po sklasyfikowaniu, czyli podzieleniu na kl I i II oraz
wieprzowinę kl III, czyli kleiste (np. z
golonek) zapeklować
mięsko 17-20g/kg przez 48-72h.Następnie
mięso baranie kl I zemleć na sitku 8-10mm, kl II na sitku 6mm, a wieprzowe kl III na sitku 3mm. Wymieszać, dodać
przyprawy, wymieszać i odstawić na noc do lodówki. Następnie dodać ok. 5-10%
wody wymieszać i napełnić osłonki odkręcając na kiju w zwoje. Osuszyć powierzchnię
kiełbas w wędzarni, a następnie wędzić w temp ok. 50 stopni do osiągnięcia złotego kolorku.

Parzyć
kiełbaskę w wodzie o temp ok. 75 stopni do osiągnięcia wewnątrz temp. ok. 70 stopni, ok 25-30 min. Studzić.

Smacznego.czwartek, 21 listopada 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter