Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa zwyczajna 8211 na ...
Metka cebulowa - beiota »
Serdelki z dodatkiem
cielęciny lub
królikaWzorowana na przepisie z książki Feliksa Starzyńskiego z 1986r.Składniki:-
wieprzowina kl II 2kg,-
słonina 1kg,-
wołowina 0,5kg-
cukier 2g/kg,-
pieprz 1,5g/kg,-
ziele angielskie 0,5g/kg,-
majeranek 0,3g/kg- jelita wieprzowe 28mm-
woda 250ml
Mięso pokroić i natrzeć peklosolą 17-20g/kg i zostawić 48h. Następnie
mięso rozdrobnić na sitku 2-3 mm 2-3
razy lub raz i skutrować dodając zimną
wodę.
Słoninę zemleć raz. Wymieszać dokładnie wszystkie rodzaje rozdrobnionego
mięsa, dodać
przyprawy i napełnić jelita nie upychając zbyt silnie, przewiązać przędzą co 6-7cm, ja zrobiłem co ok. 12cm. Zawiązać wianki, powiesić w wędzarni i osuszyć , a następnie wędzić 2-3 godziny w
dymie o temp. do 30-35 stopni do momentu gdy nabiorą ładnego koloru. Parzyć w wodzie o temp. do 72 stopni do momentu, aż wewnątrz uzyskają temp. ok. 68 stopni nie wyższą, aby nie było podcieku tłuszczem. Schłodzić szybko w zimnej wodzie.Smacznegowtorek, 19 lutego 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter