Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Kiełbasa szynkowa na exsport ...
Serdelki z dodatkiem ... »
Kiełbasa zwyczajna – na exsport 1978r.
Składniki:-
wieprzowina kl. II 6,5kg-
wołowina ścięgnista 3,5kg-
pieprz naturalny 1,5g/kg-
czosnek 1,5g/kg-
majeranek 0,5g/kg- jelita wieprzowe +32mm
Mięso zapeklować na sucho 17-20 peklosoli na kg
mięsa. Następnie
mięso wieprzowe rozdrobnić na sitku 8mm, a wołowe na sitku 3mm i kutrować z dodatkiem
lodu lub zimnej
wody w ilości 30-35%. Do kutrowanej masy dodać
przyprawy.Dokładnie wymieszać wszystkie składniki. Masą napełnić ściśle osłonki i odkręcać
kiełbaski o długości 25-30cm. Ja robiłem bez odkręcania jak tzw. wiejską co widać na foto.Osadzamy ok. 1-2h. Wędzimy
dymem gorącym 72-75 stopni przez 25-30 min do osiągnięci barwy jasnobrązowej. Parzymy w wodzie o temp. 72-75 stopni przez 25-30 min do osiągnięcia wewnątrz batonu temp. 72-75 stopni.
Studzimy i ponownie wędzimy przez 12h
dymem zimnym lub 6 godzin
dymem o temp. 24-32 stopnie.Chłodzimy do 8-12 stopni.Wydajność średnia 87%.Smacznegoponiedziałek, 11 lutego 2013, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter