Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Sadło na ostroSerwolatka mocno rozdrobniona »
Kiełbasa zwyczajnaKiełbasa zwyczajnaSkładniki:-
mięso wieprzowe z rozbioru
szynek i
łopatki kl. II 6,5kg-
mięso wołowe kl. III (ścięgniste) 3,5kg-
pieprz 1g/kg-
czosnek świeży 2-4g/kg-
majeranek 1g/kg- peklosól lub
sól morska 18-24g/kg-
woda 10%Sklasyfikowane
mięso zapeklować na sucho 48h. Następnie
mięso wieprzowe zemleć na sitku 8mm, a wołowe na sitku 3mm. Dodać
przyprawy i
wodę wymieszać dokładnie. Napełnić jelita wieprzowe odkręcając w odcinki o. 25-30cm. Osadzać ok. 2h.
Osuszyć w wędzarni ciepłym
dymem, a następnie wędzić w temp 40-50 stopni do koloru jasno brązowego.
Podpiekać w temp. ok. 80-90 stopni do uzyskania wewnątrz temp. ok. 72 stopnie. Studzić na powietrzu. Bardzo prosta
kiełbaska.Smacznegowtorek, 28 października 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter