Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu«
Pasztetowa podwędzana
Boczek prasowany parzony »
Szynka parzona z tłuszczykiem

Składniki:-
szynki wieprzowe ze skórą i tłuszczykiem,- peklosól,
przyprawy do zalewy:-
listek laurowy-
ziele angielskie-
pieprz-
majeranek-
czosnekRobimy zalewę do peklowania na mokro wg. dziadkaPeklujemy wycięte wcześniej ze skórką i tłuszczykiem szyneczki 48h.Następnie po wyjęciu z zalewy szyneczki upychamy w osłonki poliamidowe (nie termokurczliwe), dodajemy troszkę
żelatyny do osłonki i zawiązujemy. Możemy włożyć
listek laurowy. Parzymy ok 2 h w wodzie o temp. 75-80 stopni max.Studzimy w zimnej wodzie, a następnie w lodówce.Jest mniam, szyneczka soczysta, skórka miękka. Każdy może to zrobić.Prosta i smaczna

Wg. tego przepisu można zrobić
szynkę prasowaną w prasce z wyciętego
mięśnia szynki tylnej. Zamiast osłonki poliamidowej używamy woreczków do pieczenia.

sobota, 22 września 2012, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter