ßßß Cookit - przepis na Szynka parzona z tłuszczykiem

Szynka parzona z tłuszczykiem

nazwa

Wykonanie

Blog > Komentarze do wpisu
« Pasztetowa podwędzana
Boczek prasowany parzony »
Szynka parzona z tłuszczykiem
Składniki:
- szynki wieprzowe ze skórą i tłuszczykiem,
- peklosól,
przyprawy do zalewy:
-listek laurowy
- ziele angielskie
- pieprz
- majeranek
- czosnek
Robimy zalewę do peklowania na mokro wg. dziadka
Peklujemy wycięte wcześniej ze skórką i tłuszczykiem szyneczki 48h.
Następnie po wyjęciu z zalewy szyneczki upychamy w osłonki poliamidowe (nie termokurczliwe), dodajemy troszkę żelatyny do osłonki i zawiązujemy. Możemy włożyć listek laurowy. Parzymy ok 2 h w wodzie o temp. 75-80 stopni max.
Studzimy w zimnej wodzie, a następnie w lodówce.
Jest mniam, szyneczka soczysta, skórka miękka. Każdy może to zrobić.Prosta i smaczna
Wg. tego przepisu można zrobić szynkę prasowaną w prasce z wyciętego mięśnia szynki tylnej. Zamiast osłonki poliamidowej używamy woreczków do pieczenia.
sobota, 22 września 2012, beiot
poleć znajomemu » śledź komentarze (rss) »
TrackBack
Ostatnie wpisy
Mielonka z dziczyzny – ...
Peklowanie zalewowe
Peklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i szynka z jelenia
Chlebek orkiszowy Wiesława
Mój prezent gwiazdkowy 2015
Pasztet myśliwego
Rosół z kaczki
Dzika kaczka wędzona
_________________________ __________________________
__________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-line: _________________________
Smaczne Zdrowe Wyroby Domowe
Wypromuj również swoją stronę __________________________
__________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!
design by SenTineL Wood.n
Pisz blog
zamów newsletter
Źródło:http://wyrobydomowe.blox.pl/2012/09/Szynka-parzona-z-tluszczykiem.html