Wykonanie
Blog > Komentarze do wpisu« Suszone kacze udka
Kiełbasa czosnkowa suszona wg ... »
Szynka parzona

Składniki:-
szynka wieprzowe bez skóry (kulka),- peklosól,- osłonki barierowe
przyprawy do zalewy:-
listek laurowy-
ziele angielskie-
pieprz-
czosnekRobimy zalewę do peklowania na mokro wg. tabeli dziadkaNastrzykujemy
szynki i wkładamy do zalewy do której dodajemy
przyprawy nie mielone, a łamane (rozciśnięte). Peklujemy 3-5 dni w temp ok 6 stopni.Następnie po wyjęciu z zalewy szyneczki upychamy w osłonki barierowe (termokurczliwe), dodajemy troszkę
żelatyny (ok 2 łyżeczki na
szynkę) do osłonki i zawiązujemy lub zaciskamy zaciskarką (jeśli mamy). Możemy włożyć
listek laurowy i wlać z 50g
wody. Zawiązujemy tak aby nie było wewnątrz powietrza.

Parzymy ok 1h 45min w wodzie o temp. 75-80 stopni max.Studzimy w zimnej wodzie latem lub na zewnątrz obecnie, a następnie w lodówce.
Szynka jest soczysta z zwięzłą
galaretką. Każdy może to zrobić bez
szynkowara.niedziela, 23 listopada 2014, beiotpoleć znajomemu »
śledź komentarze (rss) »TrackBackKomentarzeOstatnie wpisy
Mielonka z
dziczyzny – ...Peklowanie zalewowePeklowanie suche, solenie
Polędwiczki z warchlaka
Polędwica i
szynka z jeleniaChlebek orkiszowy WiesławaMój prezent gwiazdkowy 2015Pasztet myśliwegoRosół z
kaczkiDzika
kaczka wędzona_________________________ ____________________________________________________ __________________________ Licznik gości ____________________________ On-
line: _________________________Smaczne Zdrowe Wyroby DomoweWypromuj również swoją stronę ____________________________________________________ __________________________ __________________________ __________________________ __________________________ Zdjęcia i teksty na tej stronie są mojego autorstwa i zabrania się ich kopiowania, powielania i wykorzystywania do celów komercyjnych bez mojej zgody!!! Wykorzystanie przepisów oraz instrukcji mojego autorstwa znajdujących się na tym blogu w celach komercyjnych wymaga zgody autora!!!design by SenTineL
Wood.nPisz blog
zamów newsletter